Zekić: „Lepe uspomene me vežu za Berane“

Pjevač grupe Legende, Nikola Zekić za Budim Info o Beranama, svom porijeklu i životu, o svojim pjesmama i uspjesima, pročitajte

Porijeklom je iz našeg grada za koji ga vežu lijepa sjećanja.

„Moja baba je od Raičevića. Dosta sam često dolazio u Berane kod svog strica Rajka Raičevića, kojeg ovim putem puno pozdravljam. On mi je ostao u sjećanju po tome što me je svako jutro čekala čokolada kada bih se probudio. To mi je nekako najljepše sjećanje na Berane – „Jutarnje buđenje uz čokoladu od strica Rajka“.
A Zekići su sa Police, ali vode porijeklo iz Radeve Male iz Rožaja. Prije par mjeseci sam prolazio kroz Berane, ali sam bio sa djecom i suprugom, žurili smo i bilo mi je žao što nisam mogao svratiti, ali čekao nas je dug put do kuće. 

O počecima, porodičnim odnosima, profesiji kojom se danas bavi

„Moja muzička karijera počinje bukvalno od svoje treće godine kada me je majka povela na folklor. Igrali su svi na levo, a ja sam na desno” (smijeh).
Dugo sam se bavio folklorom, tačnije 25 godina uz sve ostalo, uz treninge i školovanje.
Naime, sve počinje od porodice. Deda mi je dobro svirao gusle, to pamtim. Tetke su lepo pevale, čak mi je jedna tetka svirala harmoniku kao nastavnik u školi, moj otac je pevao sevdalinke, zapravo, tako su se čak i upoznali moji roditelji (smijeh).
U Beogradu gdje su i studirali, tata otpevao “Što ti je Stano mori” a moja majka je čula kroz tersu da neko peva njenu pesmu (majka mi je porijeklom iz Republike Srpske), morala je vidjeti ko to peva i eto tako je počelo ? – Muzika ih je povezala.

Od svoje 14. godine počeo sam da sviram harmoniku i baš sam strastveno svirao, bio sam strastveni harmonikaš.

Nisam ni želeo da pevam, samo sam želeo da sviram i vežbanje je trajalo po 10h. Čak kada sam izlazio kao momak, po klubovima, čujem neku pesmu i svira mi se, izvinim se društvu i odem da vežbam, pa nekada i do jutra.

Dok sam živeo u Savinom Selu, baba bi me nalazila u kuhinji kako spavam jer bih do jutra vežbao. Bio sam zaluđen, sve dok me nisu prijavili za takmičenje u Vojvodini koje se zvalo “ Iz našeg sokaka”, nisam želio da idem na to takmičenje, ali sam ipak pošao da ispoštujem ljude koji su me prijavili (majka i drug). Bio je tmuran dan, i razmisljao sam da li da idem. Ipak sam otišao, prošao sam audiciju i na kraju sam osvojio takmičenje. To je bilo 2010/2011 godine. Za vrijeme studija u Novom Sadu pjevao sam po kafanama, i na taj način „pekao zanat“ .

2011. godine sam otišao na audiciju na Radio Beograd i tu sam prošao kod Merime Njegomir, kod nje i Branka Belobrka sam polagao, tu sam položio i proveo šest/sedam godina.
Radio sam vikendima, kako bi bio u tom mladom sastavu RTS-a kod Merime Njegomir. To je jako lep period gde smo učili stilove pevanja i gde smo snimali razne emisije i razna gostovanja i mnogo lepih stvari smo tu naučili.
Posle Radio Beograda sam nastavio da pevam. Bio sam u jednom rok-pop bendu gdje smo pevali programsku muziku, gdje smo radili programske svadbe. Zapravo tu sam svoje znanje muzike proširio na rok muziku,  stranu muziku, čak je bilo i nekog panka.“

Za angažman u grupi Legende „krivi“ Merimu Njegomir.

„Jednog dana nazvala me je Merima Njegomir, sa kojom sa i bio u kontaktu, u tom periodu sam spremao svoj novi CD u (nekom pop maniru) kako bih isti izdao za RTS, rekla mi je da Legende traže pevača „molim te razmisli, mislim da je to dobro za tebe I ne propustaj tu šansu.“
Donio sam odluku i priključio se grupi. Zahvalnost dugujem Merimi Njegomir što se sjetila mene.
Snimili smo novi CD „Legende 2020.“ – osam novih pesama, obrada četiri stare pesme, odradili par koncerata i tada je počelo sa koronom i nadam se da će se sve brzo završiti i da ćemo brzo doći u Berane.“

Divni ljudi, kako kaže, u grupi su mu olakšali prilagođavanje.

„Nije mi bilo teško da se prilagodim, jer grupu čine divni ljudi, koji su se prema meni postavili kao drugovi, a onda bez ikakvih kompleksa kao očevi. Sa svim poštovanjem i sa uvažavanjem su me prihvatili kao svog prijatelja, druga, saradnika.
Bilo je tu više dobrih pjevača, ali su oni izabrali mene, uspeo sam da se izborim za to mesto. Ja sam bio njihov izbor.
Sada tek treba da krenemo sa radom i da nas publika upozna u novom sastavu, da upozna mene, način na koji ja iznosim stare i nove pesme. Nije mi palo teško, čast mi je, ali i velika odgovornost.
Sve to je jako pozitivno uticalo na mene, dalo mi još veći nivo u muzici i poštovanju prema meni kao pevaču.“

Rođen je godinu nakon osnivanja grupe Legende pa kroz smijeh kaže da ih sluša „od rođenja“, ali mu ioak nije svejedno što se tiče pjevanja njihovih pjesama koje su „kao bajka“.

„Legende postoje od 1987. godine, a ja sam 86′ godište, znači slušao sam ih od rođenja.?
Slušao sam ih i u vremenu kad nije bilo ovoliko radio i TV programa, kada se gajila neka dobra muzika i cenila neka dobra pesma. Pevali i slušali smo Legende porodično i oduševljavali se, nisu to bile svakodnevne, ali su bile prelepe pesme i jako mi je prijalo da ih slušam. Što se tiče njihovih pesama, nije mi bilo svejedno. Dašini tekstovi su jako teški, ne ponavljaju se, kao bajka su. Morao sam da stvorim film u glavi i da na osnovu toga vezujem tekst.“

Za angažman u grupi Legende kaže da je dobio „orden u muzičkom smislu“.

„Neću biti lažno skroman, reći ću da sam dobar pevač, ali sada sam dobio kao neki orden u muzičkom smislu. Gdje god se pojavim gledaju me sa poštovanjem. To me motiviše da budem još bolji.“

O koncertu u nekom narednom periodu u Beranama kaže:

„Jedva čekam!
Ljudi su se zaželeli dobre muzike i velika mi je želja da dođem, i sa se vidim sa nekim dragim ljudima.
Čim se situacija smiri, nadam se da ćemo se uskoro videti – sa velikim zadovoljstvom.“

Mladim pjevačima šalje poruku:

„Da ostanu dosledni sebi i svojoj tradiciji.
Međutim, konkurencija je velika, i jako se teško može odrediti muzika u ovom sadašnjem muzičkom svetu.
Vrlo je teško da mladi pjevači, na početku karijere, prepoznaju pravu muziku, jer se dosta toga pogrešnog popularizuje, sav nekakav materijal muzički koji se i ne razume. Teško je jer odrastaju u tome.
Nadam se da će uspeti da se izbore sa tim i da će se bar malo vratiti na prave naše muzičke korijene.
Kako kažu „temelj je baza kuće, ako se dobro sagradi, neće moći tako lako da se skrene sa puta“.

Povezane vijesti