Zemljotresi u Japanu, najsnažniji bio jačine 7,6 jedinice Rihtera – uslijedio cunami

Poziv građanima u Išikavi na hitnu evakuaciju

Nekoliko snažnih zemljotresa potreslo je Japan. Izdata su upozorenja na cunami u prefekturama Išikava, Nigata i Tojama. Vlasti pozivaju građane da se evakuišu na bezbjedne lokacije. Izdato je upozorenje na novi zemljotres. Bez struje je ostalo 36.000 domaćinstava, prenosi RTS.

Nime, tri jaka zemljotresa pogodila su jutros centralnu japansku prefekturu Išikava u razmaku od 12 minuta, od kojih je najjači bio jačine 7.6 jedinice Rihterove skale. Posle ovog zemljotresa zabilježen je zemljotres jačine 6.1 jedinicu, a prethodio mu je zemljotres jačine 5.7 jedinica Rihtera

Na snimku koji je objavio NHK vide se zgrade koje se urušavaju u Išikavi, a potresla se i prestonica Tokio na suprotnoj obali.

Za zapadnu obalu zemlje izdato je upozorenje na cunami.

Cunami visine 1,2 metra pogodio je obalu Vidžime, u prefekturi Išikava, javila je japanska TV NHK

Stanovnicima istočne provincije Južne Koreje poručeno da se evakuišu

Južnokorejska provincija Gangvon upozorila je stanovnike da preduzmu mjere predostrožnosti i evakuišu se na više lokacije nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Japan, budući da se očekuje porast nivoa mora.

Posle zemljotresa došlo je do cunamija visine 45 centimetara u ovoj provinciji, ali nadležne službe upozoravaju da mi mogli da uslede viši talasi.

Upozorenje na cunami na dalekom istoku Rusije

Rusija je izdala upozorenje na cunami za gradove Vladivostok i Nahotka na dalekom istoku.

Ruske hitne službe saopštile su da je za ostrvo Sahalin izdato upozorenje na cunami i da je evakuacija u toku, ali je ministarstvo kasnije nekiralo da je u toku evakuacija.

Nuklearke imaju dovoljno energije za hlađenje reaktora

Japanske vlasti saopštile su da sada nema informacija o tome da li je cunami stigao do nuklearnih elektrana u oblastima pogođenim zemljotresom, budući da je radnicima poručeno da prije svega brinu o svojoj bezbjednosti.

Saopšteno je i da nuklearke imaju dovoljno energije i goriva za hlađenje reaktora.

Zasad nema opasnosti od radioaktivnog curenja

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,