Žene u Avganistanu će ponovo moći da studiraju, ali kad odluče Talibani 

Djevojčicama je zabranjeno da idu u školu nakon šestog razreda ubrzo nakon što su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine.

Univerziteti u Avganistanu spremni su da ponovo prime studentkinje, ali vođa vladajućih talibana daće konačnu odluku o tome kada bi se to moglo dogoditi, ako se uopšte i desi.

To je izjavio savjetnik u Ministarstvu visokog obrazovanja Molvi Abdul Džabar.

Džabar je nekoliko dana uoči druge godišnjice povratka talibana na vlast, za AP rekao da su avganistanski lideri i ministri za to da se djevojkama ponovo omogući da pohađaju univerzitete.

Avganistanski ministar za visoko obrazovanje Nida Mohamed Nadim rekao je u decembru da je zabrana univerziteta za žene neophodna da bi se spriječilo miješanje polova i zato što predmeti koji se predaju krše principe islama.

Nadim je rekao da je zabrana, koju je iz južnog grada Kandahara izdao talibanski vođa, na snazi do daljeg.

Talibani su prošlog decembra zabranili ženama da pohađaju univerzitete.

Djevojčicama je zabranjeno da idu u školu nakon šestog razreda ubrzo nakon što su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine.

Avganistan je jedina zemlja na svijetu koja zabranjuje ženama obrazovanje.

U Avganistanu je za žene zabranjeno da obavljaju većinu poslova, a talibani su im zabranili i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i da posjećuju parkove

Povezane vijesti