Žene u Iranu plesale na javnom mjestu, policija ih uhapsila

Islamski zakon koji je na snazi u Iranu zabranjuje ples neudatih žena u javnosti.

Dvije mlade žene uhapšene su u Iranu poslije emitovanja snimka na kojem se vide kako plešu na javnom mestu, u vrijeme priprema za doček persijske Nove godine, prenijeli su danas lokalni mediji.

Snimak te dvije mlade žene kako plešu u blizini trga na sjeveru Teherana, posljednjih dana je postao veoma popularan na društvenim mrežama.

„Tužilac u Teheranu naložio je hapšenje dvije žene koje su prekršile društvene norme plešući na trgu“, javila je novinska agencija Tasnim.

Te žene bile su prerušene u Hadži Firuza, folklornog lika obučenog u crveno čiji ples i pjesme najavljuju dolazak Novruza, iranske Nove godine koja počinje 20. marta.

Islamski zakon koji je na snazi u Iranu zabranjuje ples neudatih žena u javnosti.

Brojni video snimci žena koje plešu na javnim mjestima, posebno u metrou, postali su sve češći u Iranu posljednjih meseci, posle protestnog pokreta koji je potresao Iran krajem 2022. godine, nakon smrti u zatvoru mlade Mahse Amini.

Nju je tada uhapsila policija zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja žena koji je na snazi u toj zemlji

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –