Ženski klub Skupštine o Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Kopredsjednice Kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak i Vesna Pavićević i članice Ženskog kluba Danijela Đurović, Tamara Vujović, Božena Jelušić i Jovanka Laličić sastale su se danas sa Jelenom Borovinić Bojović, ministarkom zdravlja. Tema sastanka je bio Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore 25. oktobra.

Sastanku je prisustvovala i Slavojka Šuković, načelnica Direkcije za normativnu djelatnost u Ministarstvu zdravlja.

“Kopredsjednice i članice Ženskog kluba su upoznale ministarku zdravlja i njenu saradnicu o spornim rješenjima koje Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji sadrži. Smatraju da navedeni predlog ne predstavlja kvalitetnije rješenje od važećeg zakona. Takođe, poslanice su obavijestile ministarku o inicijativama civilnog sektora, koje su upućene Klubu, u cilju povlačenja zakona iz skupštinske procedure”, saopšteno je iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

Dogovoreno je da Ženski klub Ministarstvu zdravlja proslijedi sve pristigle sugestije i predloge.

“Članice Ženskog kluba će, kao poslanice, amandmanski djelovati u dijelu povećanja broja pokušaja vantjelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Takođe, saglasile su se da Ženski klub organizuje Okrugli sto na kojem bi učešće uzele nevladine organizacije i stručnjaci iz ove oblasti, kako bi se došlo do konačne verzije predloga zakona. S obzirom da je neophodno da se izvrši dopuna člana 61 Porodičnog zakona, u dijelu „Prava djeteta“, Ženski klub će i u tom pravcu amandmanski djelovati”, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne