ŽITARICE ZNATNO SKUPLJE U ODNOSU NA 2019. GODINU

Nastavljen rast cijena svih primarnih poljoprivrednoh proizvoda istaknuto je u prošlonedeljnom izvještaju sa Produktne berze u Novom Sadu.

Cijena pšenice po kilogramu (bez PDV-a) u istom mjesecu prije dvije godine na ovoj berzi iznosila je oko 14,4 centa, a sada je 23 centa, cijena kukuruza je u međuvremenu porasla sa 12,7 na 22 centa, soje sa 29,6 na 64,4 centa, a suncokreta sa 26,2 na 51 cent.

Sve ovo utiče na rast osnovnih životnih namirnica brašna, ulja i hljeba, kao i stočne hrane što povećava troškove poljoprivrednih proizvođača i utiče na rast cijena mesa, mlijeka i jaja.

”Tržište soje je najaktivnije. Kao i prethodni period, najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove uljarice. Slaba ponuda usljed odlaganja prodavaca u iščekivanju željenog cjenovnog nivoa, dovela je do toga da ova uljarica zabilježi uzlazni trend za još 2,85%”, navedeno je izvještaju Produktne berze za prošlu sedmicu.

Žetva kukuruz počela je sredinom septembra, ali nije dovela do pada cijena.

”Ono što je vrlo interesantno da početak žetve nije donio mnogo nižu cijenu novog roda, već se trgovanje novim rodom brzo izjednačilo sa cijenom prošlogodišnjeg roda. Ponderisna cijena roda 2021. godine je iznosila 24,56 dinara po kilogramu, a u odnosu na septembar 2020. cijena je viša za 56,43 odsto”, saopštili su iz Produktne berze.

Cijene jestivog ulja u prodavnicima u Crnoj Gori već su duplo veće nego prije godinu, a zbog slabog roda cijene suncokreta nastavljaju da rastu.

”Suncokret od početka žetve ima kontinuiran rast cijene. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou od 59,50 din/kg bez PDV-a (65,45 din/kg sa PDV-om), što je za 2,59% više u odnosu na prethodnu sedmicu. Osim na domaćem tržištu, ovakav trend je zabilježen u regionu i svijetu”, navode iz Produktne berze.

Na najvećoj svjetskoj berzi žitarica u Čikagu nastavljen je rast cijena i prošle sedmice i to pšenice za 1,08 odsto, a kukuruza za 1,40 odsto.

Na glavnoj evropskoj berzi žitarica u Parizu pšenica je prošle sedmice poskupjela za još 2,38%, a kukuruz za 4,06 odsto.

”Cijene na Euronekstu nastavile su rast u kontekstu kontinuirane međunarodne tražnje. Uprkos slabom kvalitetu roda u Francuskoj, Kina traži francusku pšenicu. Interes za kupovinu i dalje ostaje visok. Pored toga, glasine o novim izvoznim restrikcijama koje bi mogla Rusija da uvede, takođe prodržavaju rast cijene”, navedeno je u izvještaju.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne