Zmije hvatali i blizu centra Berana

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja u Beranama ove sezone imali su čak dvadeset intervencija zbog pojave gmizavaca, najviše opasne otrovnice šarke, ali i bezopasnog smuka, u urbanim naseljima, pa čak i u najbližim lokacijama centru grada.

Načelnik ove službe, Miki Korać, kazao je Portalu RTCG da je i ranijih godina bilo slučajeva pojave gmizavaca, ali da se to u ovolikom broju do sada nije dogodilo.

„Tu nije bilo izuzetaka što se tiče djelova grada. Skoro da nema dijela gdje nismo imali neki slučaj. U samom gradu u ulici Osme crnogorske, ulici Mira i Slobode, u naseljima Dolac, Lužac i Budimlja“,  rekao je Korać.

On je objasnio da su u jednom slučaju u gradu imali situaciju da se zmija sakrila u motoru automobila.

„Inače, najviše smo ih pronalazili u dvorištima, podrumima, drvljanicima. I, ono što je posebno važno, sve intervencije su uspješno okončane“, kazao je Korać.

Načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja je uputio savjet građanima da pozovu spasioce, odnosno da je to najsigurniji način da se gmizavca oslobode.

„Opremili smo službu određenim pomagalima i za ovakve potrebe, tako da, moglo bi se reći, pored onih redovnih i uobičajenih poslova, uspješno odgovaramo i na ovakve izazove“, rekao je Korać.

Na interenetu se može pronaći veći broj podataka o pojavi zmija u urbanim sredinama, ali i savjet da se ne smiju ubijati, već da se moraju vraćati u svoja prirodna staništa, gdje čine balans u prirodnoj ravnoteži.

Foto: RTCG

Takođe se obično može pročitati i podatak da onoliko koliko se ljudi plaše zmija, i zmije se plaše ljudi, pa prilikom susreta sa njima treba ostati miran i pribran, i polako se udaljiti.Kada se već nađe u dvorištu kuće, li u kući, onda je, ipak, nasigurnije pozvati spasioce.

„U svim slučajevima u kojima smo intervencisali, gmizavce smo hvatali, a zatim vraćali u njihova prirodna staništa, dalje od grada“, kazao je načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja.

Sturučnjaci objašnjavaju da pojava zmija ove godine nije nikava neobičnost. U tri navrata krajem prošle i početkom ove godine imali smo, kako kažu, velike poplave u kojima su poremećena njihova prirodna staništa, a zatim su došli izuzetno topli ljetnji mjeseci, što je sve uzrokovalo neočekivano veliki broj pojave zmija u urbanim djelovima Berana.

(RTCG)

Povezane vijesti