back to top

Najčitanije

Povezani članci

Aerodrom Berane: Štajnmiler optimista, Vlada će objaviti Studiju izvodljivosti

Njemački investitor je sa Vladom Crne Gore i Opštinom Berane početkom aprila prošle godine potpisao Momorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, koji pored aktiviranja aerodrome podrazumijeva i otvaranje dvije fabrike na lokaciji Gradinskog polja.

Njemački državljanin Majk Štajnmiler koji je potencijalni investitor za ulaganje u valorizaciju aerodroma u Beranama u protekla dva dana imao je intenzivne razgovore u Ministarstvu saobraćaja i očekuje da će Vlada Crne Gore u nerednih sedam dana objaviti Studiju izvodljivosti koja je dala pozitivno mišljenje po pitanju opravdanosti ulaganja u ovaj zaboravljeni aerodrom.

Foto: Aerodrom Berane

Štajnmiler je to kazao Portalu RTCG nakon što je na sajtu Aerodrom Berane objavio neke podatke i fotografije iz projektne dokumentacije.

Na pitanje kako da znamo da se ne radi o propagandi i marketingu, odnosno kako misli da ubijedi javnost, posebno u Beranama koja je vrlo skeptična, on je odgovorio da su svi odgovori i dokumenti sada dostupni.

“Očekujem da će Vlada u narednih pet do deset dana objaviti Studiju izvodljivosti. Nas su zvanično obavijestili da je ta studija pozitivna, i to mogu da vam potvrde u Vladi” – rekao je Štajnmiler

On tvrdi da su se stvari sa Studijom izvodljivosti otegli mnogo duže nego što je trebalo, zbog toga što je, kako je kazao, Opština postavljala dodatna pitanja, ali da se renomirana agencija koja je radila studiju potrudila da na sve odgovori.

On je najavio da će nardne sedmice gostovati i dati još više detalja na Televiziji Crne Gore, u Jutarnjem programu.

Foto: Aerodrom Berane

“Istog dana njemački ambasador će imati sastanak u Ministarstvu saobraćaja, i između ostalog, razgovaraće i na temu aerodroma u Beranama” – rekao je Štajnmiler Portalu RTCG.

On je prije nekoliko dana najavio da je “počelo odbrojavanje” a tu onlajn objavu je podijelio i osnivač i predsjednik Fondacije za budućnost crnogorskog turizma Mihael Bader, koji već 17 godina živi u Crnoj Gori i radi posebno na dovođenju njemačkih turista, zašta je od prethodne Vlade, na čijem je čelu bio Drritan Abazović, dobio počasno crnogorsko državljanstvo.

Bader je tada rekao da da je u fokusu njegovog interesovanja upravo bolja avio povezanost Njemačke i Crne Gore.

Prema njegovim riječima najnovija istraživanja pokazuju da će, na primjer, ove godine putovati 60 miliona Njemaca i da će potrošiti 78 milijardi eura, a kako bi privukla dio tih turista Crna Gora mora unaprijediti marketing i obezbijediti avio linije koje su trenutno bolje i sa Albanijom nego sa našom državom.

On tvrdi da se upravo iz tih razloga interesuje za sudbinu projekta reaktiviranja i valorizacije aerodrome u Beranama.

Štajnmiler je danas na sajtu Aerodrom Berane napisao da je “reaktivacija aerodrome Berane još uvijek u toku”.

“Da bi se pripremili svi potrebni dokumenti u miru i bez nepotrebnih smetnji, svi uključeni partneri su se složili da ne daju nikave izjave medijim dok projekat ne bude u završnoj fazi” – poće na sajtu.

Dodaje se i objašnjava da je Vlada Crne Gore angažovala i platila visoko međunarodno poznato i priznato preduzeće “Erns & Young” (EY) da pripremi Studiju izvodljivosti za Aerodrom Berane, i da su stručnjaci iz oblasti ekonomije, avijacije i finansija radili na njoj šest mjeseci.

“Došli su do zaključka da bi reaktivacija Aerodroma Berane bila velika korist za Crnu Goru i sve ostale susjedne zemlje, odnosno da je rezultat Studije vrlo pozitivan” – piše na sajtu.

Na sajtu Aerodrom Berane je dato mnogo drugih informacija i fotografija kako bi trebalo aerodrome da izgleda.

Njemački investitor je sa Vladom Crne Gore i Opštinom Berane početkom aprila prošle godine potpisao Momorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, koji pored aktiviranja aerodrome podrazumijeva i otvaranje dvije fabrike na lokaciji Gradinskog polja.

On vjeruje da ovaj zaboraveljeni sjeverni aerodrom može da bude izgrađen po svim njemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

Majk Štajnmiler (Maik Steinmuller) vlasnik je kompanije “Elite-private-jet-sevice”. Njegova kompanija već četiri godine je partner Minhenske konferencije i zvanični je njihov prevoznik.

Zbog mnogobrojnih obećanja u proteklim decenijama koja nisu ispunjena u vezi sa ovim aerodromom na sjeveru, kao i činjenice da lokalne i državne vlasti nisu u stanju već četiri godine da riješe pitanje zaključane autobuske stanice, javnost u Beranama je, ipak, vrlo nepovjerljiva kada se pomenu planovi za aerodrom.

(RTCG)