back to top

Najčitanije

Povezani članci

Berane: Obilježen 4. jul – Dan borca

Polaganjem cvijeća ispred bisti Milana Kuča, Branka Deletića, Đoka Pajkovića i Ivana Milutinovića, na spomenik palim borcima, sa imenima 24 sugrađanina koji su poginuli u ratu 1991-92. godine i spomenik znanih i neznanih 795 boraca iz našeg grada poginulih u ratu, članovi i rukovodstvo Organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata (OBNOR) Berane 1941-1945, poštovaoci NOB-a i građani obilježili su 4. jul, Dan borca.

“Odajući im na ovaj način dužno poštovanje čime im se na neki način odužujemo za njihovu žrtvu, mi, njihovi sledbenici koji baštinimo njihovu ideju antifašizma i borbe protiv njega, dužni smo da to prenosimo na mlađe generacije, kako se to ne bi nikada zaboravilo, dok je ljudi i dok je vijeka”, kazao je predsjednik OBNOR-a Berane 1941-1945. Petar Labudović.

Labudović je prisutne podsjetio kako je sve počelo davne 1941.godine.

Foto: Budim info

“Prije 82 godine, 4. jula 1941. godine u kući Vladimira Ribnikara u Beogradu, sastao se Politbiro CKKPJ s Titom na čelu i donio odluku o svenarodnom ratu i ustanku protiv okupatora. Dobrom procjenom i obaraćanjem saopštenjima CKKPJ od majske konferencije u Zagrebu, saopštenjem 22. juna 1941. godine, na dan napada na SSSR od strane Njemačke i saopštenjem od 12. jula 1941. godine, CKKPJ je, uz organizovan rad na terenu stvorio najširu platformu prihvatljivu za sve patriotske snage, ističući u prvi plan prvenstveni cilj – oružanu borbu za oslobođenje zemlje od okupatora a potom i borbu za socijalno oslobođenje. Da su to bile dobre procjene najbolje govore događaji – 7. jul, Dan ustanka u Srbiji, 13. jul, Dan ustanka u Crnoj Gori, 21. jul, kada se u našim Beranama formirao Prvi narodnooslobodilački odbor u Jugoslaviji. Poziv na ustanak je bio opšte prihvaćen o čemu svjedoče događaji”, naglasio je Labudović.

Foto: Budim info

Predstavnici OBNOR-a su povodom Dana borca obišli i ostale spomenike na području naše opštine – kod Hotela Berane, u ulici Osme crnogorske, Budimlji, Polici, Lubnicama, Štitarima, Ržanici, Petnjiku, Dapsiću, Docu, Lušcu i Vinickoj.

Foto: Budim info

Dan borca, 4. jul, je dan kada je počela antifašistička borba naroda Jugoslavije a poslije oslobođenja, na ovaj dan, je odavana počast palim borcima koji su, u ratu od 1941. godine do oslobođenja 1945. položili svoje živote na oltar domovine za slobodu