back to top

Najčitanije

Povezani članci

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Umekšanje zlih srca“ od 9. do 16. jula u Crnoj Gori

Mirotočiva ikona Majke Božije „Umekšanje zlih srca“ ponovo će doći Crnu Goru 9. jula, na radost brojnih vjernika i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Prošle godine, podsjetimo, uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice veliki broj vjernika, u nepreglednim kolonama u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i Crkvi Svetog Đorđa, došli su da se poklone ovoj čudotvornoj ikoni i liku Presvete Majke Božije koja ih je blagoslovila svojom posjetom. U Mitropoliju ikonu je donio Sergej Leonidovič u pratnji našeg proslavljenog košarkaša Nikole Mirotića i njegove supruge Nine.

Ove godine ova velika svetinja Rusije i cijele vaseljene, u Crnoj Gori biće do 16. jula, a od 16. do 18. jula biće u Srbiji.

Raspored dolazaka za Crnu Goru:

11. jula ikona će biti dostupna za cjelivanje i cjelodnevno poklonjenje u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, gdje će se takođe služiti Liturgija tog dana.

12. jula ova svetinja će doći u Manastir Ostrog i tim povodom biće služena Sveta liturgija u Donjem manastiru dok će vjernici moći cjelodnevno da se poklanjaju čudotvornom liku Majke Božije.

12. jula u 18 časova biće upriličen svečani doček ikone Majke Božije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

13. jula u Sabornom hramu u Nikšiću, služiće se Sveta  liturgija sa početkom u 8 časova, nakon koje će ikona svečano biti ispraćena za Sominu.

13. jula ikona će obići i blagosloviti manastir Sominu u mjestu Hercegove Luke u Banjanima gdje će biti dostupna za cjelodnevno poklonjenje.

14. jula planirano je osvećenje Crkve Majke Božije Umekšanje zlih srca, kao i poklonjenje vjernika.

15. jula iguman Manastira Kumanica otac Nikolaj sa vjernim narodom, svečano će dočekati mirotočivu ikonu Presvete Bogorodice a biće omogućeno i cjelodnevno polonjenje vjernog naroda.

Sjutradan, 16. jula u ovom manastiru biće služena Sveta liturgija uz cjelodnevno poklonjenje do ispraćaja za Užice odakle će ići ka Novom Sadu.

Napominjemo, da vjerni narod i svi zainteresovani mogu dobiti detaljnije informacije o bogosluženjima i ikoni Majke Božije, na zvaničnim stranicama hramova i naših manastira.

Raspored dolazaka u Srbiju biće naknadno objavljen.

Raspored dolazaka u Srbiju biće naknadno objavljen.

O čudotvornoj ikoni Majke Božije „Umekšanje zlih srca“

Jedna od velikih svetinja današnje Rusije jeste upravo čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Umekšanje zlih srca“, koja je u stvari „Semistreljnaja“ (sedam strijela) ikona, čiji se mirotočivi lik nalazi u podmoskovskom selu Bačurino, gdje je za nju po blagoslovu shiarhimandrita Ilije izgrađena kapela.

Kada joj se priđe, odmah se osjeti nježan i blagočestiv miris, a na površini se vide male kapljice „nebeske rose“, rasute po licu, poput sitnih providnih bisera. Ikona mirotoči već 24 godine i s pravom se naziva „živa“, jer na određene događaje u društvu trenutno reaguje mirotočenjem ili krvotočenjem. Rijetko ju je naći u kapeli, u kojoj mirotoče još dvije ikone, jer „putuje“ po svijetu i liječi stradale i nemoćne.

Na ikoni je prikazana Presveta Bogorodica bez Bogomladenca sa sedam strijela ili mačeva koji bodu Njeno srce. U ovom slučaju, sedam strijela probijaju Tijelo Prečiste, o kojima je pravedni Simeon Bogonosac prorekao, obraćajući Joj se riječima: „A i tebi samoj probošće mač dušu, da se otkriju pomisli mnogih srca.“ (Lk. 2, 34-35)“, što označava punoću tuge, koju je Presveta Djeva Marija pretrpjela u svom zemaljskom životu.

Svako ko se dotakne ove ikone Presvete Bogorodice, ne odlazi bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije.

Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan “soku” koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava. Među njima: zarastanje rana, antidepresiv, itd. Čak su snimili i film o tome.

Slava o mirotočivoj ikoni otišla je daleko van granica Rusije. Posjetila je Češku, Italiju, Njemačku, SAD, Australiju, Ukrajinu, Bjelorusiju. Čudotvorna ikona je pet puta posjetila Atos – Svetu Goru. U čast ikone, na Kipru je izgrađen hram.

Ikona „Umekšanje zlih srca“ nastavlja da mirotoči. Prema njoj se pružaju mnoge ruke. Pružaju se, da osjete toplinu i ljubav Bogorodice, koja zna bol svakog srca, koje je okrenuto Njenom Sinu.

Raduj se, presveta Bogorodice, pretvarajući Svoju tugu u našu radost!

Ljubica Vukićević

Mitropolija