Danas je Blaga Marija

Veruje se da žene zbog jedne stvari treba da odu u crkvu i pomole joj se. Blaga Marija, po narodnom vjerovanju, sestra je Svetog Ilije Gromovnika

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici slave danas Svetu Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga Marija. U pravoslavnom kalendaru ovaj dan je označen crnim podebljanim slovom. 

Sveta Marija Magdalena je je veoma poštovana svetica, posebno među ženama.

Marija Magdalena, poznata u narodu kao Blaga Marija, bila je bliska učenica i pratilja Isusa Hristosa. Pravoslavna crkva smatra je ravnom apostolima.

Sin Božji oslobodio je sedam zlih demona koji su je mučili. Postala je vjerna sljedbenica tokom njegovog zemaljskog života. Kada su razapeli Isusa, pod krstom na Golgoti, sa presvetom Bogorodicom, stajala je i Marija Magdalena.

Tri puta je posjetila Hristov grob, a posle Vaskrsenja, Gospod joj se dva puta ukazao.

Prema hrišćanskom učenju, posjetila je Rim, gde je izašla pred cara Tiberija kome je darovala crveno bojeno jaje. Život je završila mirno, u dubokoj starosti, u Efesu.

Njene svete mošti kasnije su prenijete u Carigrad gdje je sahranjena u njoj posvećenom ruskom hramu.

Blaga Marija, po narodnom vjerovanju, sestra je Svetog Ilije Gromovnika.

Po običajnom kalendaru, danas se ne radi u polju, niti u kući.

Narod vjeruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih neće odbiti.

Prema narodnom vjerovanju vremenske nepogode i grmljavina nisu neuobičajene na današnji dan, jer „brat i sestra razgovaraju“.

Praznik posvećen Blagoj Mariji je i Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu