back to top

Najčitanije

Povezani članci

Danas su Svete Trojice

Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi osveštana zelena trava i cvijeće.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici slave danas jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Ovaj praznik se praznuje tri dana, a prvi dan pada uvijek u nedelju, na pedeseti dan od Uskrsa.

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet duha svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svijetu da šire Hristovo učenje.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post.

Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negdje prvi, a negdje drugi dan. Slava je Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi osveštana zelena trava i cvijeće.

Jedno je po ugledu na starozavetni jevrejski običaj o prazniku „Sedmica“, pošto je Duh Sveti sišao na apostole na ovaj jevrejski praznik. Zelenilo obnavlja prirodu, a Duh Sveti obnavlja duše naše kao i cjelokupno biće.

Posle svete liturgije služi se molitva, priziv svetom duhu, na kojoj se kleči i pletu se vijenci od trave i cvijeća. Ti venčići se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Praznik Svete Trojice uvijek se slavi u nedelju.

Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lijek za bolest. Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijrti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.