back to top

Najčitanije

Povezani članci

Gorčević u Srebrenici: Kao Bošnjakinja iz Crne Gore, žalim što istorija nije zabilježila drugi slijed događaja

Gorčević je kazala da “ovaj najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti i okrutnosti kada politika mržnje otruje društvo”

Kao Bošnjakinja iz Crne Gore, ali i kao majka i čovjek, žalim što istorija nije zabilježila drugi slijed događaja, žalim što među onima koji su morali biti prijatelji i komšije nije bilo dovoljno ljudi i što razum nije nadvladao zlokobnost nauma čije su posljedice nepovratne, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u obraćanju u Memorijalnom centru Potočari na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, u ime Crne Gore izrazila najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava i poštovanje svima koji istrajavaju u težnji da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

Poručila da, “nažalost, 29 godina nije bilo dovoljno da sve žrtve genocida budu dostojanstveno pokopane i ispraćene na vječni počinak”.

Dodala je da “ovaj najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti i okrutnosti kada politika mržnje otruje društvo”.

“Zato, godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje i istinu, jer odreći se istine o prošlosti, znači odustati od budućnosti oslobođene strijepnje da se istovjetno može ponoviti. A bezbrižnu budućnost možemo temeljiti jedino na odlučnom suprotstavljanju i dalje žilavim, ali na sreću nepopularnim, idejama o nadmoći svog ili inferiornosti drugih naroda, idejama koje insistiraju na etnički homogenom društvu i iluzijama da je mir precjenjen, a rat svrsishodan”, kazala je Gorčević.

Gorčević je kazala da u sumornoj svakodnevici u kojoj ljudska i dječja ratna stradanja po svijetu selektivno zavrjeđuju samilost u zavisnosti od teritorije na kojoj se nalaze, izazov je iznaći osnovu za optimizam.

“Ali, da ne možemo i u najmračnijem naći nešto svijetlo, živjeti ne bi vrijedilo”, zaključila je.

U Potočarima je danas obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukopano je još 14 identifikovanih žrtava genocida.

Delegacija Vlade Crne Gore koju čine Gorčević, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović, prisustvovala je obilježavanju 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.