Ministar Šćekić: 600 hiljada eura pomoći Institutu Simo Milošević, pokazujemo brigu prema svim zdravstvenim ustanovama

„Za uplatu avansa Fonda za zdravstveno osiguranje prema Insitutu Simo Milošević, posebno u uslugama rehabilitacije u 2023. godini u iznosu od 600 hiljada eura“, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić

Vlada Crne Gore je na održanoj sjednici razmotrila i usvojila Predlog za uplatu avansa Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore prema Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“, po osnovu usluga rehabilitacije  u 2023. godini, u iznosu od 600.000  eura.

Vlada Crne Gore će dati 600 hiljada eura pomoći Institutu Simo Milošević u Herceg Novom.

To je nakon što je najavljeno prošle sedmice, kazao na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

„Treća tačka je predlog za uplatu avansa Fonda za zdravstveno osiguranje prema Insitutu Simo Milošević, posebno u uslugama rehabilitacije u 2023. godini u iznosu od 600 hiljada eura“, kazao je ministar Šćekić.

Ministar Šćekić je dodao i da po ko zna koji put Vlada pokazuje brigu iako kako kaže, su svjesni problema koje ima Insitutut Simo Milošević.

Ovu brigu mora definitivno neko da shvati, ovo naše vrlo često pomaganje kroz avansne uplate mora u samom Institutu da se na pravi način iskoristi, i da se donesu ključne odluke kako bi se isti sačuvao„, istakao je ministar Šćekić.

Ministar Šćekić je poručio da misli da, „u ovom momentu upravni odbor i menadžment treba da daju svoj doprinos jer mi nećemo kao država da dozvolimo da se crnogorski brend ugasi“.

Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević” A.D. Igalo ubraja se u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Balkanu. Začetnik je moderne fizikalne i preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije i wellness-a i postao je jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba.

Zdravstvena ponuda Instituta Igalo bazirana je na višedecenijskom iskustvu u liječenju stotina hiljada pacijenata, visokoobrazovanom multidisciplilnarnom medicinskom timu koji primjenjuje savremeno medicinsko znanje i terapeutske vještine kombinujući ih sa ljekovitim blatom i mineralnom vodom na obali mora, u blagodetima mediteranske klime. Institut „Dr Simo Milošević“ ima 70 godina dugu tradiciju, sa 767 smještajnih jedinica i 19.000 korisnika godišnje.

U okviru Instituta radi veliki broj stručnog kadra, koji pružaju 70 terapijskih modaliteta. Godine 1976. pri Institutu je osnovana Viša fizioterapeutska škola, koja je 2004. godine unaprijeđena u Fakultet primijenjene fizioterapije, što Institut Igalo čini članom Univerziteta Crne Gore.

Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ A.D. Igalo je u vlasništvu Crne Gore 56%, što znači da ostatak akcija pripada akcionarima. Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je vlasnik 10,23% akcijskog kapitala Instituta Igalo; Investiciono razvojni fond je vlasnik 23,46% akcijskog kapitala; Vlada Crne Gore je vlasnik 19,19% akcijskog kapitala; „Vila Olive“ je vlasnik 27,42% akcijskog kapitala. Ostalo su manjinski akcionari. Institut raspolaže sa oko 220.000 m2 zemljišta i oko 80.000 m2 objekata.

Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova  Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ A.D. Igalo je davalac usluga specijalizovane medicinske rehabilitacije.

Finansijska situacija u kojoj se nalazi Institut je veoma teška. Zbog nagomilanih dugova račun Instituta „Dr Simo Milošević“ A.D. Igalo je često u blokadi, a iplata zarada je neredovna, Ministarstvo zdravlja cijeneći značaj ove zdravstvene ustanove i zaposlenih medicinskih kadrova donijelo je odluku o pružanju pomoći.

Institut je okosnica zdravstvenog turizma. Veliki broj stranih gostiju već koristi usluge Instituta. Odnos zaposlenih prema Institutu, pacijentima i prema poslu ostaje neporomijenjen uprkos teškoj finansijskoj situaciji. Ipak, zbog neredovnih zarada zaposleni su prinuđeni da razmišljaju o napuštanju Instituta, što ima i imaće dalekosežne posledice po Institut, a i Crnu Goru.

U cilju pronalaska načina za rješavanje problema u funkcionisanju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ A.D. Igalo, održan je niz sastanaka između predstavnika Vlade (Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore ) sa predstavnicima Instituta „Dr Simo Milošević“. Rezultat tih razgovora jeste i predlog da se Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“  A.D. Igalo izvrši avansna uplata, za usluge rehabilitacije u 2023. godini, u iznosu od 600.000 eura.

Iako država nije sto procentni vlasnik Instituta, cijeneći socijalnu komponentu ljudi koji su tamo zaposleni i gostiju koji su već iz dalekih destinacija prisutni, Ministarstvo zdravlja jr uputilo predlog za uplatu avansa Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore prema Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“, po osnovu usluga rehabilitacije  u 2023. godini, u iznosu od 600.000 eura

Pacijenti na prvom mjestu.

Povezane vijesti