Na Jelovici nije moguća gradnja!!

Iako su cijene zemljišta na planini Jelovici, kuda prolazi novi Kolašin-Berane, nastavile su da rastu pa je cijena ara zemljišta dodatno skočila i sada u oglasima dostiže i do 12 hiljada eura, uvidom u važeći Prostorni plan posebne namjene “Bjelasica i Komovi”, izgradnja objekata za turizam i ugostiteljstvo na na katunu Jelovica koji pripada Beranskoj i većem dijelu Andrijevačke opštine do daljnjeg neće biti moguća.

Dugo očekivanim puštanjem u rad tunela “Klisura” koji je građane Crne Gore koštao više od 56 miliona eura a čije se puštanje u saobraćaj očekuje svaki dan, kojim se vožnja dionice od Berana do Kolašina skraćuje na oko pola sata, očekivano je da ovaj magistralni pravac postane glavna tranzitna ruta sjeveroistoka Crne Gore ka jugu države koji će približiti našu biser planinu Jelovicu brojnim turisitima.


Naime, Prostorni plan posebne namjene “Bjelasica i Komovi” koji su 2015. godine radili domaći “RZUP” AD u vlasništu Aca Đukanovića, Kanadski “ECOSIGN -Mountain Resort Planners” Ltd i Hrvatski “Horwath HTL” na lokalitetu planine Jelovice predviđa izgradnju velikog hotelskog kompleksa na jednom malom dijelu lokaliteta “Ravna Jelovica” dok je ostatak teritorije planine koji je izuzetan potencijal za razvoj ugostiteljskih i turističkih kapaciteta planiran isključivo za izgradnju golf terena.

Na planini Jelovici se intenzivirao promet nekretnina, prvenstveno placeva. Građani Berana ali i Andrijevice imaju velike planove za izgradnju turističkih kapaciteta i buduće tražnje za smještajem u zoni Jelovice jer su skijališta “Kolašin 1450” i “Kolašin 1600” otvaranjem tunela “Klisura” na svega 4 km udaljenosti od većine privatnih parcela gdje po konfiguraciji moguća izgradnja svih vrsta smještajnih i ugostiteljskih objekata za čiju izgradnju sada nije moguće dobiti saglasnost. Osim izuzetne blizine postojećem ski centru, na samoj Jelovici je planirana izgradnja žičare koja bi je povezala sa državnim ski centrom “Kolašin 1600” a tu su i četiri jezera i prelijepe pješačke staze koja Jelovicu čine izuzetno atraktivnom destinacijom za ljetnji planinski turizam kod kog je sezona mnogo duža od ljetnje sezone na primorju.

Satelitiski snimak Jelovice  Izvor: sajt Google Earth

Nedostatak planske dokumentacije koja bi predviđala izgradnju manjih objekata za turizam i ugostiteljstvo na parcelama koje su u vlasništvu fizičkih i pravnih lica dominantno iz Berana zaustavlja razvoj turizma u Beranama i Andrijevici, sprečava vlasnike da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova za razvoj ruralnog turizma koja bi naredne godine kroz planiranu mjeru 7.1. omogućavala zainteresovanim investitorima da povrate dio investicije u izgradnju turističkih kapaciteta u iznosu 65% od uloženih sredstava.

Za Berane ali i Andrijevicu je od vitalnog značaja da se u najkraćem mogućem roku nižim planom detaljnije razradi ovaj lokalitet jer “gle čuda” proteklih godina niko nije pokazao interesovanje za izgradnju planinskog golf terena na Jelovici. Turizam je najveća šansa za razvoj ovog dijela Sjevera Crne Gore i konačno zaustavljanje dalje migracija stanovništva. Da bi se to postiglo, kao prvi korak, potrebno je što hitnije kroz novi planski dokument izvršiti valorizaciju privatnih parcela u svrhu turizma kako bi se pokrenuo razvoj samih Berana po uzoru na opštinu Čajetina kojoj administrativno pripada turistički centar Zlatibor ili opštinu Raška kojoj administrativno pripada ski centar Kopaonik u Srbiji, gdje je veliki broj građana zaposleno u turizmu a u opštinske kase se slivaju značajni prihodi od turizma, počev od naplate građevinskih i komunalnih taksi, boravišnih taksi i svih ostali indirektnih prihoda koje bi Opštine Berane i Opština Andrijevica prihodovale od Jelovice kao turisitičkog centra.

Budim info

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,