Njeguški pršut našao se među deset najbolje ocijenjenih suvih mesa svijeta, prema listi koju je sačinio poznati gastro portal Taste Atlas.
Za njeguški pršut kažu da je to svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonio višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cio proces obično traje oko godinu dana.
-Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj poslastici, navodi ovaj portal.
Na prva tri mjesta se nalazi varijacija iste španske šune, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo, a među najboljima je i Suho meso iz Bosne.