back to top

Najčitanije

Povezani članci

Počinje Petrovski post i trajaće 11 dana

Svrha posta, kako nalaže vjera, ne postiže se samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela.

Petrovski post počinje danas i trajaće do 12. jula, do Petrovdana, koji ove godine pada u petak.

Petrovski, odnosno Apostolski post počinje u danas, 1. jula, i trajaće do 11. jula, odnosno do Petrovdana (12. jula), praznika posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Petrovski post počinje prvog ponedeljka nakon Duhovske nedelje. Smatraju ga “blažim” postom, jer je nekim danima dozvoljeno jesti ribu.

Početak Petrovskog posta nikad ne pada na isti datum, jer zavisi od Vaskrsa, a kraj posta je uvijek 12. jula, do Petrovdana. Tako post najkraće može trajati jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

Subotom i nedeljom se posti na ribi, utorkom i četvrtkom na ulju, a ponedeljkom, srijedom i petkom na vodi.

Kao i za vrijeme trajanja svakog posta ne jede se meso, bijeli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se  konzumiraju u danima kada se ne posti “na vodi”.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ukoliko pada u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ove godine Petrovdan pada u petak.

Petrovski post uveden je u prvim vremenima hrišćanstva, u vrijeme cara Konstantina Velikog, prvo u Rimu, kada je tamo podignuta bazilika posvećena apostolskim prvacima, a potom i u Carigradu, istim povodom.

Na Istoku je od tada uobičajeno da se prije njega posti, dok na Zapadu ta praksa nije uvedena.