back to top

Najčitanije

Povezani članci

Potpredsjednik Vlade Šćekić u zvaničnoj posjeti Alžiru: Potpisan sporazum u oblasti sporta i mladih

Saglasili su se da posjeta treba da rezultirati kreiranjem ambijenta kako bi mladi Alžira posjetili Crnu Goru i mladi iz Crne Gore Alžir, kako bi razmijenili iskustva o načinu funkcionisanja Centara i sklopili prijateljstva.

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić boravio je, od 26. do 28. juna u zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, na poziv Vlade NDR Alžir.

Ministarstvo sporta i mladih

Kako je saopšteno iz Ministarstva tokom zvanične posjete potpredsjednik Vlade Šćekić se sastao sa ministrom sporta i mladih u Vladi NDR Alžir Abderahmanom Hamadom i  izrazio zadovoljstvo zbog visokog stepena saradnje dvije države i zahvalio je alžirskom kolegi na inicijativi za organizovanje susreta, uz uvjerenje da će ova posjeta biti jedna u nizu brojnih i kontinuiranih kontakata na stručnom nivou. 

Tim povodom potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti sporta i mladih.

Potpisan sporazum u oblasti sportai mladih

Potpredsjednik Vlade je istakao da potpisivanje sporazuma predstavlja nastavak kontinuirane saradnje sa Alžirom i najavio nove korake u budućnosti između ove dvije zemlje.

Ministarstvo sporta i mladih

Potpisivanjem Sporazuma dodatno podstiče jačanje bliskih odnosa Crne Gore i Alžira putem promovisanja saradnje. Razmjena iskustava i saradnje između trenera, eksperata i istraživača koji rade u oblasti olimpijskog sporta, sporta za sve, sportske nauke i sportske medicine, podsticanje saradnje između obje zemlje, a sve sa ciljem olakšanja organizacije zajedničkih naučnih seminara, konferencija i istraživanja. Potpisivanje ovakvog Sporazuma za mene predstavlja zadovoljstvo. Ovom prilikom želim da čestitam predstojeći Dan nezavisnosti, 5. jul, svim građankama i građanima Alžir“, kazao je potpredsjednik Šćekić, na konferenciji za medije koja je organizovana nakon potpisivanja Sporazuma u zgradi Ministarstva.

Foto: gov.me

Ministar Abderahman Hamad je izrazio zadovoljstvo i u prijateljskom duhu zahvalio potpredsjedniku Šćekiću što se odazvao pozivu da posjeti njegovu zemlju i što je posjeta dala plod, potpisivanjem važnog dokumenta.

Potpredsjednik Šćekić tokom zvanične posjete se delegacijom, sastao se sa predsjednikom Visokog Savjeta za omladinu Mustafom Hidauijem.

Predsjednik Savjeta Hidauji upoznao je potpredsjednika Šćekića o omladinskoj politici Alžira i zastupljenosti mladih. Istakao je da 70% populacije u Alžiru čine mladi ljudi i da svakodnevno rade na podršci kroz izgradnju omladinskih centara i programa edukacije, a sve u pravcu potpunog uključivanju u procese, što je osnivni cilj ovoga Savjeta.

Potpredsjednik Šćekić sa predsjednikom Visokog Savjeta za omladinu Mustafom Hidauijem

Kako je saopšteno Šćekić je upoznao Hidauia o načinu i mogućnostima učešća mladih u Crnoj Gori, o radu omladinskih centara i planovima njihovog razvoja.

Obišli su Dom omladine Hidra gdje mladi Alžirci redovno sprovode omladinske aktivnosti i rad, stiču vještine i iskustva koja doprinose njihovom ličnom, društvenom i profesionalnom razvoju.

Ministarstvo sporta i mladih

Saglasili su se da posjeta treba da rezultirati kreiranjem ambijenta kako bi mladi Alžira posjetili Crnu Goru i mladi iz Crne Gore Alžir, kako bi razmijenili iskustva o načinu funkcionisanja Centara i sklopili prijateljstva.

Ministarstvo sporta i mladih

Šćekić se sastao sa Validom Sadijem  predsjednikom Fudbalskog saveza NDR Alžir.

Na sastanku su razmijenili viđenja načina funkcionisanja fudblaskih saveza i saglasili se da ova posjeta treba rezultirati prijateljskom fudbalskom utakmicom između Crne Gore i Alžira, na čijem planu realizacije se već tokom sastanka krenulo.

Obišli su  Nacionalni stadion Nelson Mandela, Nacionalni centar za okupljanje i pripreme talenata i vrhunskih sportista -– Fuoka, Sportsko medicinski centar, sportsku streljanju i sportsko nautičku bazu u vilaji Tipaza.

Ministarstvo sporta i mladih

Ministarstvo sporta i mladih NDR Alžir je ponudilo nedvosmislenu podršku Ministarstvu sporta i mladih Crne Gore u samoj pomoći izgradnje ovakvog centra u Crnoj Gori, koji bi bio od velikog značaja sportistima. 

U okviru boravka u Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, potpredsjednik Vlade i ministar sporta sa delegacijom Vlade i Ministarstva sporta i mladih susreo su se, na odvojenim sastancima sa predstavnicima više organizacionih jedinica alžirske vlasti, sa kojima je razgovarano o brojnim pitanjima od važnosti za rad i razvoj“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo sporta i mladih

Kako je saopšteno odnosi Crne Gore i Alžira su tradicionalno prijateljski, i ova posjeta doprinosi intenzivaranju saradnje dvije zemlje, sa željom da se unaprijede u svim pravcima.