back to top

Najčitanije

Povezani članci

Pred nadležnim organima više procesa zbog izdavanja lažnih COVID potvrda

“Ministarstvo zdravlja snažno podržava napore nadležnih organa u cilju otkrivanja i procesuiranja ovih krivičnih djela i nedvosmisleno se bori protiv svih vidova korupcije.”

Pred nadležnim organima u toku je više postupaka zbog sumnje o izdavanju falsifikovanihcovid potvrda. Iz Ministarstva zdravlja snažno podržavaju napore nadležnih organa u cilju otkrivanja i procesuiranja ovih krivičnih djela i nedvosmisleno se bori protiv svih vidova korupcije.

Kako su naveli,  upoznati su sa slučajevima sumnje o falsifikovanju COVID potvrda u nekoliko domova zdravlja u Crnoj Gori kao i o prijavama koje su podnesne nadležnim državnim organima.

“S obzirom da je postupak oko ovih slučajeva u toku , kako ne bi ometali istražni postupak, nismo u mogućnosti da damo više informacija” saopštili su iz Ministarstva zdravlja za Budim info.

Prema nezvaničnim saznanjima,  Dom zdravlja Podgorica takođe je predmet istrage, a tokom prošle godine otkriveno je i podnijeto više prijava po istom osnovu.

Tehničari u Domu zdravlja Herceg Novi lažirali kovid potvrde

Kako su mediji ranije objavili, Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom istražuje da li su i na koji način dva medicinska tehničara iz Doma zdravlja u toj opštini falsifikovali potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Iz Uprave policije prethodno su kazali da su službenici odjeljenja bezbjednosti državnom tužiocu u Herceg Novom podnijeli krivične prijave protiv dva medicinska tehničara zbog nezakonitosti prilikom izdavanja kovid potvrda.

”Jedno lice se tereti za krivično djelo falsifikovanje službene isprave, a drugo lice za krivično djelo falsifikovanje isprave”, kazali su iz Uprave policije.

O masovnoj pojavi falsifikovanja kovid potvrda u Herceg Novom nadležne je u januaru ove godine obavijestio Dom zdravlja. Kako je tada saopšteno iz te ustanove, krivična prijava podnesena je protiv NN lica, a o slučaju je obaviješteno i Ministarstvo zdravlja.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za krivično djelo falsifikovanje isprave predviđena je zatvorska kazna.

”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.

Ministarstvo zdravlja je u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a otkriveno je i da je otvoren lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.

Iz tog resora su policiji podnijeli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavijestili građani.

Slučajevi falsifikovanja kovid potvrda, ali i vakcina, zabilježeni su i u regionu i brojnim svjetskim zemljama

Iz Ministarstva zdravlja su pozvali sve koji su u saznanju da postoji bilo kakav vid korupcije da ga prijave, a nadležne organe da adekvatno i zakonito reaguju.

I dodali da, kada radnje iz nadležnosti sudskih organa budu okončane, javnost će biti obaviještena o svim detaljima.