back to top

Najčitanije

Povezani članci

PROSVJETARI PRIMILI 20% VEĆU ZARADU, NIKAD VEĆI RAST PLATA!

43. Vlada postiže ozbiljne rezultate za kratak period i pokazuje veliku socijalnu odgovornost prema svojim građanima

Prezadovoljni prosvjetni radnici, iako kažu da bi se ovo još bolje pokazalo, ako se zaustavi povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, koje su u prethodnom periodu uvećane

Pored uvećanja zarada Vojinović je kazao da će biti izgradnje novih škola, vrtića, te da je za tu namjenu predviđeno oko 4,5 miliona eura.

Ministarstvo prosvjete i Sindikat prosvjete su u decembru 2022. potpisali Granski kolektivni ugovor, kojim su zarade prosvjetnim radnicima uvećane za 20 odsto, a do kraja 2025. godine biće uvećane za 45 odsto

Prosvjetnim radnicima od 1. januara koeficijenti za obračun zarada uvećani su 20 odsto.

Oni su primili nikad veće zarade, uvećane za 20%, a od 2025. godine ministar Vojinović je najavio povećanje do 45 odsto.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je i da će koeficijent zarada u prosvjeti od 1. januara 2024. godine biti veće za još deset odsto, a od 1. januara 2025. dodatnih deset odsto.

Time dobijamo ono što su prosvjetni radnici tražili da 1. januara 2025. godine plata ne bude manja od hiljadu eura”, rekao je on.

Vojinović je kazao da su u GKU ušle i obavezne jubilarne nagrade, kao i uvećanje koeficijenata za higijeničarke od 45 odsto.

Prema novom GKU koeficijent zarade domarima, ložačima, vozačima i magacionerima uvećan je 25 odsto.

Zaposleni na poslovima pripremanja hrane koeficijent zarade uvećan je 25 odsto.

Vaspitači, medicinske sestre koji rade u vrtićkim grupama koji pohađa broj djece procentualno veći od 20 odsto u odnosu na broj propisanih, primili su zarade uvećanje za tri odsto.

Stručni saradnici u obrazovnim ustanovama koju pohađa između hiljadu i 1,5 hiljada učenika primili su dodatnih tri odsto, a oni koji rade u ustanovama koje imaju više od 1,5 hiljada učenika, primili su dodatnih pet odsto.

Pored uvećanja zarada Vojinović je kazao da će biti izgradnje novih škola, vrtića, te da je za tu namjenu predviđeno oko 4,5 miliona eura.

Riješićemo i problem prevoza prosvjetara i izvojićemo više od 1,1 miliona eura za digitalizaciju. Za domove učenika i studenata povećali smo izdvajanje i sada će biti više od tri miliona eura”, rekao je Vojinović.