back to top

Najčitanije

Povezani članci

PzP Berane: Skraćenje mandata lokalnom parlamentu i novi izbori jedina preostala opcija

Pokret za promjene navodi da su njihov odbornik i članovi stranke meta pritisaka “koji ne prestaju danima”, od strane koalicionih partnera

Beranski odbor Pokreta za promjene saopštio je da se nadaju brzom rješavanju trenutne situacije u toj opštini, te da su jedina preostala opcija – skraćenje mandata lokalnom parlamentu i novi izbori.

Kažu da su njihov odbornik i članovi stranke meta pritisaka “koji ne prestaju danima”, od strane koalicionih partnera.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Uvaženi građani, svjedoci smo prethodnih dvije nedjelja medijskog blaćenja i raznih nekorektnih insinuacija za naše članove od naših koalicionih partnera, u čemu prednjači nekoliko funkcionera Demokrata, iako smo vjerovali da među nama postoji bar minimum međusobnog poštovanja, sada smo shvatili šta o nama, u stvari, stvarno misle oni čiju podršku od nas očekuju. Radi šire javnosti, želimo da Vas upoznamo sa tokom pregovora oko rotacije za čiji neuspjeh žele da okrive nas.

Poštovani građani Berana, kriza opštinske vlasti u našem gradu, koja je po našem mišljenju izazvana ishitrenim podnošenjem ostavki predsjednika i potpresjednika Opštine, pokušava da se na jedan krajnje nekorektan, podmukao i perfidan način prebaci na Pokret za promjene i našeg 19. odbornika, koji nije ni potreban za realizaciju usmenog dogovora između NSD i DCG. Naime, kako su saopštili iz Demokratske Crne Gore, Predsjedniku opštine iz NSD su još u maju mjesecu dostavili potpise 14 odbornika (6 DCG, 4 Berane sad, 2 PCG, 1 DNP, 1 UCG) i za podršku njihovog kandidata potrebna su bila još samo 4 odbornika Nove srpske demokratije. Pregovori oko rotacije predsjednika trajali su od početka maja mjeseca, jedina partija koja nije nikad dobila poziv niti bilo kakvu informaciju o tome je bio opštinski odbor PZP Berane. Vjerovatno iz razloga što je većina od 18 odbornika postojala i bez nas, i što su nekima bile interesantne pozicije koje trenutno pokrivaju članovi Pokreta za promjene, ili zato što od parlamentarnih izbora održanih 2023. godine nismo više dio zajedničke koalicije nekadašnjeg Demokratskog fronta na državnom nivou. I to što smo bili eliminisani iz pregovora prihvatili smo na sasvim normalan način, znamo da u politici nema vječitih koalicija i da svakog trenutka treba biti spreman na sve opcije i vlast i opoziciju, zato nismo nikom od vas zamjerali i nismo plakali. Svaka partija ima svoje autonomno pravo da bira svoje koalicione partnere i niko tu ne treba da se ljuti, imate pravo na to i Vi naravno. U Vijestima i u svim sredstvima javnog informisanja 30.05.2024 objavljena je vijest sa naslovom: ‘NSD i Demokrate su se dogovorile oko rotacije, Ćulafic stiže za predsjednika opštine‘.

Ni tada riječ nismo rekli iako smo bili izopšteni iz svih dogovora. A da je bilo tako govori i činjenica da ste nas se sjetili tek nakon novonastalih problema u pregovorima sa NSD, koji su vođeni bez učešća PZP više od mjesec dana. Rukovodstvo OO DCG je pozvalo OO Pokret za Promjene na razgovor tek 06.06.2024. godine i taj prvi i jedini sastanak je održan u prostorijama Demokratske Crne Gore. Na krajnje korektnom sastanku poručili smo našim kolegama odmah da nas ne zanimaju nikakve funkcije od njih, da smo spremni i da odemo odmah u opoziciju, da nećemo da trgujemo našim odborničkih mandatom ni sa kim, da smo samo očekivali korektan odnos i poštovanje kao što mi poštujemo sve ostale. Rekli smo im sve što nam je smetalo vezano za pregovore u kojima nismo učestvovali, niti obavještavani o istim i rekli da ćemo odluku o daljem učešću u vlasti tj. podršci novom predsjedniku ili odlasku u opoziciju donijeti na našem opštinskom odboru. Čelnici DCG su od nas tražili da se izjasnimo do uveče istog dana kad smo imali sastanak, mi smo odgovorili da je nemoguće u tako kratkom roku sazvati i održati opštinski odbor PZP. I tu je sastanak završen jer nam je rukovodstvo OO DCG reklo da će oni već u ponedjeljak 10. juna izaći sa saopštenjem da ne postoji većina i da će se ići na vanredne lokalne izbore. Rastali smo se u prijateljskoj atmosferi i obostranom razumijevanju da PzP nije dio problema novonastale krize lokalne vlasti.

Od tog trenutka kreću pritisci na našeg odbornika i članove od naših koalicionih partnera, koji ne prestaju danima, od medijskog targetiranja, raznih izmišljotina, čak su neki funkcioneri Demokrata u svom paničnom strahu od izbora otišli toliko dakeko da po društvenim mrežama uz konstantno omalovažavanje PzP pominju i neke opasne izjave da se ‘neko prodao za siću’ i slične klevete. I to za ljude čiju podršku očekuju u parlamentu za njihovog kandidata. Zato želimo svima još jednom da poručimo da niko ne može pritiskom uticati na naše odluke, već samo odluka izglasana većinom na opštinskom odboru naše stranke, odluka koja će se poštovati i za koju smatramo da je u interesu građana opštine Berane. Poslije ostavke predsjednika Opštine trebalo se odmah pristupiti izboru vd predsjednika Opštine, tj. jednog od dva potpredsjednika, kako to zakon i nalaže u slučajevima kad predsjednik podnese ostavku i do izbora novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana ne bi bilo nikakvih problema u funkcionisanju opštine. Zakazivanje sjednice za izbor novog predsjednika Opštine za 25. jul, a onda javno traženje odgovora od PzP da se izjasni prije održavanja našeg opštinskog odbora je za svaku ozbiljnu stranku neozbiljno. Kao da je neko htio krizu vlasti da iskoristi za što bolje izborno pozicioniranje i podmetne je onima koji u izazivanju krize nisu ni učestovali. Nadamo se brzom rješavanju trenutne situacije, jedina opcija koja je ostala je skraćenje mandata skupštine i novi izbori na kojima će građani o svima nama dati svoj sud. Mi svakoga potpuno relaksirani možemo da pogledamo u oči i izgleda se jedini ne plašimo izbora.

Mi se više nećemo oglašavati na razne izmišljotine, insinuacije, podmetačine i najprljavije laži, naš pravni tim već radi na prikupljanju tog materijala za dalje procesuiranje“, navodi se u saopštenju