Spajić poziva na NEIZGLASAVANJE BUDŽETA kojim je predviđeno POVEĆANJE PLATA, PENZIJA, IZGRADNJU KLINIKA…

Protiv Milojka Spajića se vodi istražni postupak, jer je DRI dala duplo negativno mišljenje, iz razloga što je donosio haotične finansijske odluke koje je nezakonito sprovodio

Budžet za 2023. omogućava povećanje zarada, penzija, isplaćivanje socijanih pomoći, izgradnju klinika…

Bivši ministar finansija Milojko Spajić koji je dobio duplo negativno mišljenje od DRI i čiji je predmet upućen Državnom tužilaštvu izjavljuje da ne treba glasati za Budžet koji omogućava povećanje zarada, penzija, isplaćivanje socijanih pomoći, izgradnju klinika…

Budžetom za 2023. godinu opredijeljena su sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru, povećanje penzija, povećanje plata prosvjetarima, vatrogascima, policajcima, socijalna davanja, izgradnja klinika i mnogo drugih pokrenutih investicija.
Neizglasavanjem Zakona o budžetu za 2023. godinu značilo bi da svi pomenuti ostanu bez neophodnih povećanja zarada, penzija, građani bez igradnje klinika i drugih značajnih investicija predviđenih budžetom…

Bivšem ministru finansija očigledno smeta poboljšanje životnog standarda građana koje nije u njegovoj imaginarnoj režiji.

Povećanje zarada i „briga“ o građanima Crne Gore u režiji Milojka Spajića služe kao populizam u predizbornoj kampanji, pa s toga nije ni čudna reakcija i molba za neizglasavanje Budžeta.

Budžetom za 2023. godinu za zdravstvo je opredijeljeno 65 miliona više nego što je to bilo prethodne godine.

Za 24 kapitalna projekta iz oblasti zdravstva predviđeno je 10,3 mil EUR. Najviše novca, 3,55 miliona, izdvojeno je za dio radova na Klinici za mentalno zdravlje u Podgorici koji će se obaviti naredne godine. Izgradnja ove klinike počela je u julu ove godine, a ukupna vrijednost je 6 mil EUR.

Druga najveća investicija u zdravstvu je nabavka magnetne rezonance „multislice scener“ od milion i po eura, zatim slijede rekonstrukcija elektromreže u Kliničkom centru od 775.000 eura, adaptacija bolnice u Beranama 730.000, bolnice u Risnu 700.000, formiranje stomatoloških ambulanti u školama 550.000…

Za izgradnju i rekonstrukciju objekata socijalnog staranja predviđeno je milion i po eura, a najviše za izgradnju staračkog doma u Plavu 720.000, dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju 520.000 i istog takvog centra u Herceg Novom sa 310.000 EUR.

Za kapitalne projekte Vojske namijenjeno je 13,6 mil EUR, od čega za komandu Mornarice u Baru 5,6 miliona, 3,1 milion za radar na Bjelasici, po milion i po za dva hangara za održavanje aviona i halikoptera, i za oklopna vozila.

Od projekata iz pravosuđa najviše novca – dva miliona eura predviđeno je za rekonstrukciju zatvora u Spužu, dok je za početak izgradnje zatvora u Mojkovcu usmjeren jedan milion.

Za projekte obrazovanja 6,2 miliona

Za 32 projekta izgradnje i rekonstrukcije objekata obrazovanja predviđeno je 6,2 mil EUR, od čega je najviše milion i po za osnovnu i muzičku školu Dušan Korać u Bijelom Polju, kao i milion eura za dogradnju Arhitektonskog fakulteta. Po oko pola miliona eura navedeno je za vrtić u Radanovićima kod Tivta, toplanu Univerziteta i rekonstrukciju Tehničkih fakulteta.

Za projekat izgradnje deset vrtića iz programa sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) predviđene su sume od po 10 do 200.000 EUR za izradu projekata i pripremu dokumentacije. Takođe za izgradnju i rekonstrukciju sedam škola, koje bi se gradile iz projekta Evropske investicione banke, predviđene su sume po deset hiljada eura za pripremu projekta.

Za izgradnju sportskih objekata predviđena su četiri miliona eura, plus dodatna skoro dva miliona kroz program za Prijestonicu. Dva miliona namijenjana su za rekonstrukciju zapadne tribine stadiona FK Sutjeske u Nikšiću, rekonstrukciju otvorenog bazena u Budvi 700.000, krova na bazenu u Igalu 600.000, za salu u Andrijevici 400.000, za izradu projekta i početak izgradnje sportske zone u Kolašinu 170.000 EUR,…

Kapitalni budžet za nauku odnosi se na tri projekta od 1,29 mil EUR – završetak naučnog tehnološkog projekta u Podgorici milion eura, za Dom digitalne revolucije u Nikšiću 270 hiljada eura i 20 hiljada za rekonstrukciju zgrade CANU.

Za investicije u kulturi predviđena su dva i po miliona eura, od čega milion za rekonstrukciju zgrade Televizije Nikšić, 679.000 za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću 679 hiljada, rekonstrukciju kaldrme u Starom gradu Ulcinj 435.000, sanaciju bedema u Kotoru 410.000,…

Povezane vijesti