back to top

Najčitanije

Povezani članci

U Bijelom Polju otvorena zajednička željeznička stanica Srbije i Crne Gore

Presijecanjem vrpce, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović otvorili su danas zajedničku željezničku stanicu u Bijelom Polju.

Na željezničkoj stanici u Bijelom Polju biće samo jedna zajednička policija, uz jedan carinski postupak, što znači dvostruko brži prelazak granice.

„Veoma sam srećan što se danas nalazim u Bijelom Polju, da sa kolegom Radulovićem otvorim zajedničku stanicu, ali i što smo mogli da pričamo o zajedničkim saobraćajnim projektima između dve države“, rekao je Vesić novinarima.

On je ukazao da činjenica da će putnici imati jedan carinski postupak, kao i obije policije na jednom mjestu, znači dvostruko kraće zadržavanje na granici, što je najveća dobit.

„Nadam se da ćemo ići u dalju realizaciju, jer ima mnogo stvari koje možemo da radimo, poput fitosanitarne inspekcije. Bolje da radimo zajednički stvari koje su dobri za ljude, da putuju boljom, modernom prugom ili putevima, da omogućimo da dve zemlje mogu da sarađuju“, istakao je on.

Vesić je podsjetio i da je najveći saobraćajni infrastrukturni projekat dvije zemlje pruga Beograd – Bar, koja je građena 1976. godine.

„Nažalost, nije se mnogo ulagalo u nju poslednjih godina. Mi smo u Srbiji rekonstruisali deo od Resnika do Valjeva i sada u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan tražili smo finansiranje projekta rekonstrukcije nastavka pruge, dužine skoro 210 kilometara, od Valjeva do Vrbnice“, rekao je ministar.

U saopštenju ministarstva, prenosi Tanjug, ističe se da je Vesić sa crnogorskim kolegom konstatovao da EU prioritet daje prugama i da je dogovoreno da u narednom periodu dvije zemlje pokušaju da dobiju što više novca za izgradnju pruga, jer je to ekološki način prevoza, koji ima veći kapacitet od drumskog prevoza.

Dodaje se da kada je reč o auto-putu, da je naveo da će Srbija do kraja godine završiti auto-put do Požege, dok ostaje jedan tunel koji će biti gotov do maja.

Zatim će se, kako je rekao, krenuti sa izgradnjom poslednjih 107 kilometara kroz Srbiju, prema Boljarima