back to top

Najčitanije

Povezani članci

Uprava carina: Nema uvoza ulja, razlog nije poznat

I dalje bez zvaničnog odgovora od institucija iz Srbije

U periodu od 26. juna do 4. jula 2024. godine nije zabilježen uvoz jestivog ulja od suncokreta iz Srbije, saopšteno je juče “Vijestima” iz Uprave carina.

Kazali su i da nemaju ni zvanične ni nezvanične informacije zbog čega se to dešava.

Nekoliko crnogorskih trgovaca kazalo je tada da su od svojih dobavljača iz Srbije obaviješteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je donijeta odluka o zabrani izvoza.

Takva odluka nije objavljena ni na sajtu Vlade Srbije niti u njenom “Službenom listu”, ali je zabrana uslijedila nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su zbog globalne situacije “malo zaustavili” izvoz ulja.

Dan kasnije Vučić je kazao da takva odluka ne postoji, ali nije obrazložio zbog čega nije moguć uvoz ulja u Crnu Goru, čak i u slučajevima kada su te nabavke ranije bile dogovorene.

“Ne postoji nikakva odluka i ne želim da komentarišem da li oni to preprodaju u Prištini, Tirani ili već kome. Za nas je slobodna trgovina nešto za šta se zalažemo i od suštinskog značaja i tu neće biti nikakvog problema”, rekao je Vučić.

Međutim, problem postoji jer nabavka ulja i dalje nije moguća. Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede i dalje čekaju zvanične odgovore od kolega iz Srbije. Crna Gora preko 90 odsto svojih potreba za jestivim suncokretovim uljem obezbjeđuje u Srbiji.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović u četvrtak je saopštio da je obavijestio ministra ekonomskog razvoja Crne Gore Nika Đeljošaja da nema nikakvih problema s izvozom ulja u Crnu Goru. Đeljošaj je kasnije saopštio da zvaničan odgovor nije dobio.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su saopštili da za sada kod domaćih trgovaca ima dovoljno zaliha ulja, da nestašice neće biti, kao i da će analizirati situaciju i preduzeti mjere ukoliko dođe do rasta cijene ove osnovne namirnice