Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva zdravlja za prethodnu godinu; Šćekić: Postavili smo stabilne temelje za oporavak posrnulog zdravstvenog sistema

Investicije u javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori u 2022. godini iznosile su oko 4,5 miliona eura za nabavku opreme i oko 300 hiljada eura za adaptacije objekata

Zdravstveni sistem ogledalo je društva i države, a zdravlje najveći kapital i pretpostavka održivog razvoja. Postojanje kvalitetnog, dostupnog i održivog zdravstvenog sistema, s pacijentom u njegovom središtu i uslovima za rad dostojnim ljekarske profesije i medicinske doktrine, cilj je kojim te težimo“ kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, nakon usvajanja Izvještaja o radu Ministarstva zdravlja, koji se na današnjoj sjednici našao na Dnevnom redu.

Najznačajnije aktivnosti koje je Ministarstvo zdravlja u okviru Kapitalnog budžeta za 2022. godinu realizivalo:

– Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje

Radovi su započeti na izgradnji objekta krajem jula 2022. godine.

Rok za realizaciju je 18 mjeseci.

Ukupno ugovorena vrijednost projekta je 7.314.390,72 eura sa PDV-om.

Izgradnjom ovog objekta obezbjediće se savremeni uslovi za liječenje odraslih u ovoj oblasti. Prvi put u Crnoj Gori biće obezbijeđeno i odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju gdje će biti moguća hospitalizacija maloljetnih lica. Smanjiće se broj pacijenata koji se šalju u inostranstvo, najčešće su to bile ustanove iz država regiona.

– Izgradnja novog objekta za potrebe Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore

Kamen temeljac postavljen je 27.10.2022. godine.

Rok za realizaciju 18 mjeseci.

Ugovoreni iznos za radove iznosi 8.492.468,22 eura, dok za nadzor iznosi 340.600,54 eura.

Izgradnjom navedenih klinika postiže se unapređenje infrastrukturnih i tehničkih kapaciteta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kao i unapređenje ukupne zdravstvene zaštite stanovništva u borbi protiv zaraznih bolesti. Projekat se finansira iz sredstava Evropske Unije.

– Adaptacija i opremanje mikrobioloških laboratorija

Potpisani ugovori za adaptaciju i opremanje devet mikrobioloških laboratorija u Crnoj Gori. Cilj projekta je poboljšan kvalitet pružanja usluga u mikrobiološkim laboratorijama kroz obezbjeđivanje adekvatne opreme i renoviranje relevantnih laboratorija do određenih standarda neophodnih za smještaj navedene opreme. Projekat se finansira iz sredstava Evropske Unije.

Ukupno ugovoreni iznos za radove iznosi 1.191.479,82 eura, dok za nadzor iznosi 49.500,00 eura. Ugovoreni iznos za nabavku opreme je 839.864,00 eura.

– Izgradnja Operativnog centra za vanredne situacije (EOC) i unaprijeđenje IT Sistema u oblasti prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama

– Rekonstrukciji Specijalne bolnice u Risnu

U novembru 2022. godine započeti su radovi na rekonstrukciji ovog objekta.

Ukupna vrijednost radova iznosi 2.313.000,00 eura, dok je rok za realizaciju 12 mjeseci.

– Sprovedene su brojne aktivnosti koje se tiču rešavanja problematike bolnice “Meljine“ i  Instituta Igala.

Formirana je Vladina Komisija koja je pod pritiskom Ministrstva zdrvlja utvrdila rešenje kojim se bolnica “Meljine” nakon preko 15 godina vraća u javni zdravstveni sistem.

– Preduzete su aktivnosti u  cilju preusmjeravanjima NKT sredstava zdravstvenim ustanovama za jačanje kapaciteta pružanja zdravstvanih usluga.

– Potpisan je Granski kolektivni ugovor o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, kojim je nemedicinski kadar ostvario pravo na povećanje zarada u iznosu od 12,50%.

– Započete su aktivnosti u cilju zaključivanja ugovora između Ministarstva zdravlja i Stambene zadruge zdravstvenih radnika Crne Gore “Zdravstvo” o zajedničkoj izgradnji stambenih objekata na teritoriji opština Podgorica, Berane i Pljevlja, a u cilju rješavanja stambenih potreba zdravstvenih radnika sa područja navedenih opština.

– Pregovori sa proizvođačima/nosiocima dozvola za stavljanje lijeka u promet obezbijedili su dodatno snižavanje cijena ljekova i uštedu sredstava u iznosu od oko četiri miliona eura u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje za 2023. godinu;

– Obezbijeđena primjena lijeka Trikafta za pacijente oboljele od cistične fibroze.

– U septembru 2022. godine započet je Program vakcinacije protiv HPV virusa za devetogodišnje djevojčice, čime se Crna Gora pridružila oko 100 država svijeta koji primjenjuju ovu djelotvornu i visokobezbjednu vakcinu.

Investicije u opremu i građevisnke radove

U periodu od 01.01.2022-20.12.2022. godine investicije u javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori iznose oko 4,5 miliona eura za nabavku opreme i oko 300.000,00 eura za adaptacije objekata

Zavod za Hitnu medicinsku pomoć

Vizija i posvećen rad učinile su da jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dobiju izgled svjetskih zdravstvenih centara. Preko milion i 200 hiljada uloženo je u renoviranje i savremeno opremanje 6 novih jedinica hitne pomoći, i to:

Podgorici, Plužinama, Gusinju, Ulcinju, Cetinju i Tuzima

Za rekonstrukciju HMP u Podgorici izdvojeno je oko 75 hiljada eura, za jedinicu u Ulcinju 91 hiljada, na Cetinju 65 hiljada eura,…

Zdravstveni sistem je još jednom jasno pokazao brigu o zdravlju svih građana Crne Gore, otvarajući prvi put u Plužinama službu hitne pomoći, za šta je uloženo oko 96 hiljada eura. I stanovnici Gusinja prvi put su dobili objekat hitne pomoći, vrijedan 120.000 eura.

I tu se nije stalo. Nastavlja se sa infrastrukturnim ulaganjima, jer nam je cilj da svaka jedinica hitne pomoći bude uređena i opremljena adekvatno potrebama građana.
Već su pripremljeni projekti za renoviranje objekata u Beranama, Baru, Budvi, Bijelom Polju, Nikšiću…

U završnoj fazi su Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o dojenju i Strategija za rani razvoj

Takođe ukazujem, da je u narednom periodu neophodno intezivirati aktivnosti na realizaciji smještajnih kapaciteta za potrebe Ministarstva, jačati administrativne kapacitete, unaprijediti stručne kompetencije službenika, kao što su upravljačke, analitičke, komunikacijske, digitalne vještine, kako bi se službenici ravnomjerno razvijali u svim aspektima“ kazao je ministar zdravlja.

Dodao je da Ministarstvo zdravlja sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, zauzima proaktivan stav sa jasnom namjerom da uspostavi stabilan  zdravstveni sistem, sa pacijentom u njegovom središtu i uslovima za rad dostojnim ljekarske profesije i medicinske doktrine.

„Rezultati su vidljivi i ne mogu se osporiti. Sve je ovo jasan pokazatelj da smo postavili stabilne temelje za oporavak posrnulog zdravstvenog sistema.
Pred nama je svakako još puno posla kako bi izgradili održiv i stabilan sistem, po mjeri pacijenta“ zaključio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Povezane vijesti

Đoković u polufinalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa. On je danas u četvrtfinalnom meču savladao Karena Hačanova 3:1, po setovima 4:6, 7:6, 6:2