back to top

Najčitanije

Povezani članci

Zašto Šimunu smetaju rezultati u zdravstvenom sistemu?! “Predložio sam razrješenje menadžmenta KCCG”

Tokom 2023. godine u Kliničkom centru Crne Gore je urađeno skoro milion i po pregleda, kupljena je nova oprema vrijedna tri miliona eura, skoro svake sedmice, u prosjeku, uvođena je nova metoda ili procedura, 35 doktora je steklo zvanje specijaliste i još deset užeg specijaliste, dok se gradi ili se priprema izgradnja čak pet novih objekata.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun potvrdio je da je predložio razrješenje menadžmenta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Šimun je rekao da je Komisija pripremila izvještaj i da će biti razmatran na Vladi.

Kako je kazao, nakon upoznavanja ostatka članova Vlade odluku će donijeti na sjednici u četvrtak.

Ja sam dao predlog za razrješenje – rekao je Šimun na konferenciji za novinare

Tokom 2023. godine u Kliničkom centru Crne Gore je urađeno skoro milion i po pregleda, kupljena je nova oprema vrijedna tri miliona eura, skoro svake sedmice, u prosjeku, uvođena je nova metoda ili procedura, 35 doktora je steklo zvanje specijaliste i još deset užeg specijaliste, dok se gradi ili se priprema izgradnja čak pet novih objekata.

“Treba imati na umu da kod nas radi 500 specijalista i supspecijalista koji su od 1. januara do danas, uradili preko milion i četiristo hiljada pregleda i oko 23 hiljade operacija. Samo u Urgentnom centru naše ustanove za 45 hiljada pacijenata pruženo je preko 200 hiljada zdravstvenih usluga, dok je u urgentnim ambulantama IBD-a za gotovo sedam hiljada mališana pruženo 27 i po hiljada različitih zdravstvenih usluga. Riječ je, ukupno, poređenja radi, o više od dvije Crne Gore koje zbrinjava, ponavljam, naših 500 specijalista i supspecijalista uz ne manje bitan prateći medicinski i nemedicinski kadar”, poručila je direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović prije mjesec dana na Dan KCCG.

Ona je podsjetila da doktori KCCG, osim na klinikama i u operacionim salama, svakodnevno rade i u ambulantama.

“Zadovoljstvo mi je da vas informišem da je samo tokom ove godine u polikliničkom dijelu realizovano preko 600 hiljada pregleda. To je skoro 100 odsto više nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa”, napomenula je dr Radulović.

Gradi se ili se priprema izgradnja čak pet novih objekata

Dodala je da je, stoga, posebno ponosna na sve kolege koje ni ovako veliko opterećenje u svakodnevnom redovnom radu, nije spriječilo da se realizuju investicije kakvih, u jednom istom trenutku, nije bilo decenijama unazad.

“Konkretno, privodimo kraju izgradnju Klinike za psihijatriju u okviru koje ćemo prvi put imati Odjeljenje za dječiju psihijatriju. Otvaranje Klinike se, prema posljednjim informacijama, očekuje već za nekoliko mjeseci. U toku je i izgradnja Klinike za infektivne bolesti sa dermatovenerologijom koja se otvara, kako očekujemo, u oktobru 2024. godine”, kazala je dr Radulović.

Uz to, kako je dodala, u toku je izrada projekata kao završne faze početka izgradnje objekta za PET CT sa novom Klinikom za hematologiju.

“Ovaj objekat bi, kako smo najavili, trebalo da bude završen do sredine 2025. godine. Konstrukcijom ovog objekta izvršiće se i renoviranje zgrade stare onkologije, čime će se stvoriti uslovi za kvalitetniji rad zaposlenih u Centru za bolesti dojke, ali i, prvi put, stvoriti uslovi za terapijski dio nuklearne medicine. Ovo je mjesto gdje će se u okviru Klinike za hematologiju u punom kapacitetu obavljati transpalantacije koštane srži, a prvu u prostoru sadašnjeg Instituta za onkologiju očekujemo u prvim mjesecima 2024. godine pod vođstvom cijenjene profesorke Basare”, naglasila je direktorica KCCG.

Kada je riječ o novom Urgentnom centru, idejno rješenje je već odabrano, a iduće godine se očekuje i završetak glavnog projekta koji vodi ka početku izgradnje objekta.

“Osim toga, u toku je i otvaranje konkursa za idejno rješenje postojećih, ali i novih odjeljenja u okviru Instituta za bolesti djece i to: neonatologije, pedijatrije, banke mlijeka i Centra za vještačku oplodnju”, izjavila je ona.

Dr Radulović se osvrnula i na to što je 2023. godine instaliran lift u Poliklinici IBD-a, na Klinici za očne bolesti je opremljena još jedna operaciona sala, rekonstruisana je i moderno opremljena operaciona sala u operacionom bloku, a renoviran je i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

“U toku su završni radovi na Institutu za onkologiju i radioterapiju kako bi krajem februara započela centralna priprema citistatske terapije čime će se značajno olakšati rad ovako značajne jedinice naše ustanove”, navela je dr Radulović koja je istakla da ovi rezultati dobijaju puni smisao jer KCCG uporedo razvija sopstveni kadar.

Zvanje steklo 35 specijalista i deset užih specijalista, nova oprema vrijedna tri miliona od čega 1/3 međunarodnih projekata

“Zato je važno što je tokom 2023. godine 35 doktora steklo zvanje specijaliste i njih deset užeg specijaliste. Idućeg mjeseca očekujemo da će još deset doktora steći zvanje specijaliste”, kazala je direktorica KCCG.

Takođe, kako je dodala, tokom posljednjih godinu dana kupljena je oprema vrijedna tri miliona eura.

U prosjeku jedna nova metoda ili intervencija nedjeljno

“Sve ovo nam je, uz edukaciju kadra, omogućilo uvođenje, u prosjeku, jedne nove metode svake sedmice u prethodnoj kalendarskoj godini”, objasnila je dr Radulović.

Među njima su urodinamika za pedijatrijsku populaciju, ugradnja pejsmejkera Micra, intravaskularna litotripsija, prva mikrohirurška rekonstruktivna operacija donje vilice, laparoskopska barijatrijska hirurgija, body mapping, molekularno testiranje karcinoma različite lokalizacije, a sve sa jednim ciljem i to da, kako kaže, naše pacijente liječimo kvalitetnije i sa tendecijom da više ne šaljemo građane u inostranstvo već da najveći broj procedura izvodimo upravo u KCCG.

“Ne manje važno, kraj 2023. i početak 2024. godine, zaključujemo nabavkom opreme koja je vrijedna milion eura. To su novi CT skener vrijedan oko pola miliona eura, uz napomenu da smo do sada radili na aparatu koji je star skoro jednu i po deceniju. U isto vrijeme, obezbijedili smo i dva mikroskopa – jedan za potrebe naših najmlađih pacijenata u IBD-u a drugi za Kliniku za neurohirurgiju ukupne vrijednosti preko pola miliona eura, a prvi pacijenti i to djeca, imaju zakazane preglede već od 24. decembra”, zaključila je direktorica KCCG