back to top

Najčitanije

Povezani članci

Budim info saznaje: Mandatar na mukama. ZBCG ili BS u Vladi, 43 ili 49 poslanik, upozorenje ambasada, velike ambicije političkih subjekata

Formiranje 44. Vlade je u toku, pregovori, koalicije, istrčavanje u dogovrima, malo resora, velike i nerealne ambicije, sujete, lični interesi..Sve je u igri.

Predstavnici Bošnjačke stranke su na sastanku kod mandatara Milojka Spajića u utorak saopštili da ne mogu biti dio nove vlade, ako u njoj bude koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saznajemo nezvanično iz izvora bliskih PES-u.

Bošnačka stranka insistira na ključnim resorima, sa konkretnim uticajem.

Spajić pretenduje da formira kabinet koji ima podršku 49 poslanika, kako bi imao potrebnu većinu za sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i imenovanja u pravosuđu, što je preporuka međunarodnih partnera.

On za sada ima sigurnu podršku Demokrata što je sa poslanicima sa liste PES-om 31 glas. Ranije se izjasnio da neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i GP URA.

Sa druge strane ambasade “kvinte” su eksplicitne kada je u pitanju ZBCG i njihova politika, te su izričiti da oni ne mogu biti dio buduće Vlade.

Kako su nam naši izvori objasnili, mandatar će se do kraja sledeće sedmice sastati sa pojedinim ambasadorima od čega će zavisti njegova odluka o sastavu vlade.

Kako saznajemo iz istih izvora, ambasadori smatraju da je Spajić u dogovore sa pojedinim političkim subjektima ušao nesmotreno, u cilju što bržeg formiranja i dodaju da je GP URA prebzo eliminisan iz pregovora.

U Pokretu Evropa sad smatraju da je mandatar Spajić prebrzo i lakomislno obećao mjesto predsjednika Skupštine Demokratama, odnosno Aleksi Bečiću, što je bio i jedan od ključnih i odlučujućih ciljeva i uslova njihovog novog partnerstva.

A sve to dodatno remeti učešće ZBCG.

Takođe, iz istih izvora saznajemo, da postoje  konflikti unutar PES-a. Kako navode, previše je političkih subjekata koji gravitiraju u izbornoj koaliciji. Dalje dodaju za naš portal, da određeni funkcioneri PES-a, koji ucenjivački kreiraju državnu politiku imaju više učešća “nego što im pripada”.

Oni dalje smatraju, da se za buduće funkcionerske pozicije predlažu ljudi iz PES-a koji su, kako ističu, bliži “Spajićevoj struji” unutar pokreta, kako bi se “eliminisao i smanjio Milatovićev uticaj”, koji je već počeo izgrađivati jasnu i nedvosmislenu komunikaciju sa političkim subjektima – većinom izbora od 30. avgusta 2020. godine.

Ako Spajić formira vladu sa BS-om, albanskim partijama i Socijalističkom narodnom partijom (SNP), bez koalicije ZBCG, imaće podršku od 43 poslanika. Većinu od 49 poslanika Spajić može imati uz podršku i ZBCG, koja ima 13 poslanika pošto se unaprijed distancirao od DPS-a. Međutim, kako saznajemo od više izvora, ZBCG se neće više zadovoljavati samo mjestima “po dubini” već da žele četiri resora u novoj vladi (saobraćaj, energetiku, poljoprivredu i prosvjetu).

Kako dalje saznajemo, ZBCG se zalaže za Vladu u koji bi bile tri političke grupacije- PES, Demokrata i njihov politički subjekat. Ovakav predlog ZBCG dodatno komplikuje situaciju, ako se ima u vidu da su u toku 43. Vlade imali i zadržali skoro sva mjesta po dubini.

Još jedna nestabilnost u komunikaciji političkih subjekata koja učestvuju u direktnom formiranju Vlade jeste i ta što se Demokrate pozivaju na jednostrano partnerstvo, dok se sa druge strane, odnosno PESa, ne može čuti ništa vezano za “partnerstvo” ova dva subjekta.

Takođe, većina van pregovaračkog stola smatra da bi dvadesetsedam (27) ministarstava, sa potpredsjednicima Vlade, predstavljalo preglomazan i prezahtjevan državni aparat za budžet Crne Gore, te da se i u tom aspektu treba razgovarati. Sve to čudi, jer su sa iste strane upućivane kritike prilikom formiranja 43. Vlade i podizanja državnog aparata sa 12, na 18 resora.

Mandatar Milojko Spajić za formiranje vlade ima rok od 90 dana od dobijanja mandata od predsjednika države, što znači da novi kabinet mora da oformi najkasnije početkom novembra.

Po svemu sudeći, mandatar Milojko Spajić je na velikim mukama, pod velikim pritiskom, a bez jasne vizije. Da li su samo funkcije bitne? Vidjećemo…