back to top

Najčitanije

Povezani članci

EU i EBRD potpisale sporazum vrijedan 2,5 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u energetici, investicionoj klimi i upravljanju

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su u okviru Reformskog instrumenta sporazum vrijedan 2,5 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u energetskoj sigurnosti, investicionoj klimi i upravljanju kompanijama u državnom vlasništvu.

EBRD će podržati unapređenje regulatornog okvira koji promoviše obnovljivu energiju i integraciju crnogorskog u evropska i regionalna tržišta električne energije. Ovo je ključno za zelenu tranziciju i integraciju Crne Gore u EU. EBRD će takođe promovisati veću efikasnost i dobro upravljanje u državnim preduzećima.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa još jednom je potvrdila snažnu podršku pristupanju Crne Gore EU, te čvrstu opredijeljenost EU da pomogne Crnoj Gori u sprovođenju preostalih reformi.

“Reforme su esencijalne za otključavanje potencijala Crne Gore za rast, za šta je izuzetno važna energetska sigurnost i zelena tranzicija. Nadamo se da ćemo uz reforme iz Plana rasta dati snažan podsticaj crnogorskoj ekonomiji, što će u konačnici doprinijeti boljem životnom standardu građana”, kazala je Popa.

Šef Kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakarija izjavio je da EBRD rado ulazi u partnerstvo s EU kako bi podržala Crnu Goru u unapređenju i sprovođenju ključnih reformi u energetskom sektoru i korporativnom upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

“Ovaj instrument je osmišljen tako da pomogne Crnoj Gori da ostvari ove ciljeve, omogućavajući održive politike i ekonomske reforme koje će biti zamajac dugoročnog prosperiteta i evropske integracije. Vjerujemo da će Crna Gora napraviti značajne iskorake u reformi energetskog sektora, stvarajući robusnije i atraktivnije okruženje za investitore”, rekao je Zakarija.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović naglasio je da njegovo ministarstvo odlično sarađuje s Delegacijom EU, koja pomno prati i podržava sprovođenje energetske tranzicije u Crnoj Gori.

“Jedan od primjera za to je finansijska i tehnička podrška koju nam obezbjeđuju u kontinuitetu, kroz različite programe kako bi se reforme sprovele na kvalitetan način i u skladu sa predviđenim rokovima, što će se u konačnom pozitivno odraziti na ispunjenje završnih mjerila iz poglavlja 15. Kao potpisnik ovog sporazuma, Evropska banka za obnovu i razvoj se još jednom pokazala kao naš pouzdan partner kada su u pitanju ključni projekti iz energetike. Ovaj sporazum značiće nastavak saradnje po pitanju implementacije Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, u pogledu objavljivanja prvih aukcija kojima prethodi polugodišnja priprema u kojoj će učestvovati zajednički timovi konsultanata i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva. Pored aukcija, kroz ovaj program, EBRD će obezbijediti eksperte za potrebe povezivanja tržišta električne energije i vjerujemo da će njihov doprinos biti od velike pomoći za pripremu svih propisa koji će biti u skladu sa standardima Evropske unije”, kazao je Mujović.

Crna Gora i EU su 2023. počele da implementiraju Reformski instrument s početnim grantom od 10 miliona eura iz budžeta EU. Cilj Reformskog instrumenta je da obezbijedi tehničku ekspertizu i prenese znanje Crnoj Gori za važne strukturne reforme njene privrede. Reformski instrument takođe pruža platformu za zajednički i koordinisan rad Crne Gore i ključnih međunarodnih partnera na otključavanju potencijala za rast. Osim EBRD-a, ostali partneri su za sada Svjetska banka i porodica UN-a.