Istorijski rezultati crnogorskog zdravstva: Nakon 40 godina uskoro otvaranje tri klinike

Exkluzivno vam donosimo fotografije klinika čije se otvaranje očekuje u prvom kvartalu ove godine

Da je zdravstevni sistem bio potpuno devastiran u prilog tome govori i činjenica da četrdeset godina nije izgrađen, rekonstruisan i adaptiran nijedan zdravstveni objekat.

Samo u toku 2022. i 2023. godine započete su tri klinike i to: Klinika za mentalno zdravlje, Klinika za infektivne bolesti i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore, kao i Operativni centar za vanredne situacije (EOC) i unaprijeđenje IT Sistema u oblasti prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama pri Institutu za javno zdravlje.

Ono što je posebno zanimljivo, jeste to da je procedura za izgradnju klinika započeta u prvih sto dana rada Ministarstva zdravlja kao dio 43. Vlade.

Klinika za mentalno zdravlje KCCG

Radovi na izgradnji Klinike za mentalno zdravlje započeti su krajem jula 2022. godine. Rok za realizaciju je 18 mjeseci, a ukupna ugovorena vrijednost projekta je 7.314.390,72 eura.

Izgradnjom ovog objekta obezbjediće se savremeni uslovi za liječenje odraslih u ovoj oblasti. Prvi put u Crnoj Gori biće obezbijeđeno i odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju gdje će biti moguća hospitalizacija maloljetnih lica. Smanjiće se broj pacijenata koji se šalju u inostranstvo, najčečće su to bile ustanove iz država regiona. Zvanično otvaranje klinike se ocekuje u I kvartalu 2024 godine.

“Svaki pacijent ima pravo na dostojanstveno liječenje i tretman, a svaki zaposleni uslove za rad u skladu sa vremenom u kojem živimo i da to više nije pitanje bilo kakvih zakonskih normi i protokola već neodložna obaveza sa kojom se moramo uhvatiti u koštac sad i odmah”, kazao je tadašnjii ministar zdravlja, a aktuelni potpredsjenik Vlade Dragoslav Šćekić.

Radovi na ovoj klinici su pri kraju, a njeno otavaranje očekuje se za dva mjeseca, što će ispuniti ugovoreni rok. Kako Klinika izgleda danas, dva mjeseca prije završetka radova, pogledajte:

Budim info

Budim info
Budim info
Budim info
Budim info

Operativni centar za vanredne situacije (PHEOC)

Tender je raspisan toku u 2022. godine, a izgradnja Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za vanredne situacije i unapredjenjem IT sistema u oblasti prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama započeta je 23.01.2023. godine. Rok za realizaciju je 12 mjeseci. Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kako bi efikasno odgovorilo na javno-zdravstvene potrebe za sva buduća izbijanja zaraznih bolesti u zemlji kroz izgradnju i opremanje Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim cetrom za vanredne situacije i unapredjenjem IT sistema u oblasti prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama. Ugovoreni iznos za radove je 2.144.491,25 eura, dok je za nadzor 49.500,00eura.

Svečanosti koju je Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministrom Šćekićem upriličilo povodom ozvaničenja početka radova na izgradnji Javno zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC), u okviru Instituta za javno zdravlje, prisustvovali su premijer Dritan Abazović, Šef Sektora za saradnju delegacije EU Ingve Engstrom, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić, ministri 43. Vlade, ljekari i mnogi drugi.

foto: Vlada Crne Gore

Kako Operativni centar za vanredne situacije izgleda samo mjesec dana pred otvaranje pogledajte:

Budim info
Budim info
Budim info

Klinika za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore

Tender za izgradnju ove Klinike raspisan je u toku 2022 godine, a kamen temeljac  je postavljen 27.10.2022. godine. Radovi su započeti 01.02.2023.godine. Rok za realizaciju je 18 mjeseci, dok je  ugovoreni iznos za radove 8.492.468,22 eura, a za nadzor iznosi 340.600,54eura.

Izgradnjom ovih Klinika postiže se unapređenje infrastrukturnih i tehničkih kapaciteta Kliničkog centra Crne Gore, kao i unapređenje ukupne zdravstvene zaštite stanovništva u borbi protiv zaraznih bolesti.  Zvanično otvaranje klinike se očekuje u II kvartalu 2024 godine.

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, predsjednik 43. Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa i direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović, ozvaničili su početak radova na izgradnji objekta za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Vlada Crne Gore

Ovaj izuzetno značajan projekat za crnogorski zdravstveni sistem, vrijedan 8,5 miliona eura, finansira se iz IPA fondova EU.

Ministarstvo zdravlja, uz podršku Vlade Crne Gore, predano je radilo na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture, a koja trenutno zahtijeva ulaganja od više stotina miliona eura.

Kako danas izgleda Klinika za infektivnne bolesti, samo nekoliko mjeseci pre otvaranje, pogledajte:

Budim info
Budim info
Budim info

Vrlo važno je naglasiti da se u iskoraku sa infrastrukturnim projektima tokom 2023. godine radilo i na ulaganju u kadrovske kapacitete, te se prošlogodišnjim planom specijalizacija i užih specijalizacija za 2023. godinu odobrilo 202 specijalizacije i 28 supspecijalizacija.

Ono što je itekako važno je i to da se tokom 2023. godine  sa sistema usavršavnja vratilo 138 ljekara i to: 90 doktora medicine sa završenom specijalizacijom i 48 specijalista koji su završili usavršavanje iz užih specijalističkih oblasti. Armija ovih mladih profesionalaca itekako će osnažiti sistem zdravstva i pomoći unapređenju zdravstvene zaštite na svim nivoima.

Stvaranje dobrih uslova za rad zdravstvenih radnika, povećanjem plata, adaptacijom I rekonstrukcijom zdravstvenih objekata, kao i početkom izgradnje novih zdravstvenih objekata nakon četrdeset godina, u toku 2023. Godine povećao se broj ljekara.

Broj ljekara u javnom sektoru po godinama

septembar 2021. godina – 1873 ljekara

septembar 2022. godina – 1887 ljekara

septembar 2023. godina – 1969 ljekara

Kako su infrastrukturni projekti važni za zdravstveni sistem govori I činjenica da je zatražen I veliki broj dozvola za stalni boravak ljekar akoji nemaju naše državljanstvo, te je na inicijativu Ministarstva zdravlja u toku prošle godine oko 50 ljekara dobiloo dozvolu za stalni boravak I postal su dio zdravstvenog sistema Crne Gore.

Ovo su istorijski rezultati za zdravstveni sistem Crne Gore.

Budim info

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas