back to top

Najčitanije

Povezani članci

Narednih dana isplata “trinaeste penzije”

200 eura pomoći za penzionere čija je penzija do visine prodječne zarade (360 eura)

100 eura pomoći čije su penzije u rasponu od 360 eura do 450 eura

50 eura pomoći za one čije su penzije od 450eura do visine potrošačke korpe koja iznosi oko 790 eura

Rekao je da je penzionere program Evropa sad potpuno zanemario, te da je ovo način da se penzionerima „vrati dug“

Penzioneri sa primanjima ispod 790 eura dobiće “trinaestu penziju” narednih dana, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović. Visina primanja zavisiće od visine penzije.

Obećali smo da ćemo zbog narušavanja životnog standarda pokušati da damo podršku, ukupne vrijednosti od 17 miliona eura, i biće isplaćeno narednih dana. Mislim da podrška dolazi u pravo vrijeme, decembar je mjesec sa najvećim troškovima. To će biti po ustaljenom modelu, preko pošte”, rekao je Damjanović.

On je kazao da će do 200 eura primiti oni koji uobičajno primaju iznos do prosječne penzije (360 eura), sto eura oni koji primaju prenzije od 360 eura do 450 eura, a 50 eura pomoći oni čije su penzije od 450 eura do “potrošačke korpe” koja je po podacima Monstata oko 790 eura.

Procijenili smo da je gornji limit iznos potrošačke korpe što je skoro 800 eura. Preko toga se ne može govoriti o podršci. Penzija preko 800 eura je koliko-toliko pristojno”, kazao je Damjanović.

Budžetom za narednu godinu, kako je podsjetio, predviđen je i rast zarada u javnom sektoru, pa će doći i do povećanja, odnosno usklađivanja penzija, dva ili tri puta u toku godine.

Damjanović je kazao da očekuje podršku dijela opozicije za predlog budžeta.

Bilo bi dobro da nađemo konsenzus oko tih stvari makar i da taj dio sačuvamo od dnevne politike. Raspravu očekujem u pretposljednjoj sedmici decembra”, rekao je Damjanović.

Kad je riječ o najavljenim naknadama za novorođenčad, Damjanović je kazao da, ukoliko se usvoji zakon do kraja godine, isplata može da počne 1. februara budući da je sedam miliona eura već obezbijeđeno za tu namjenu.

Sa aspekta vrijedne imovine, perspektive i moguće valorizacije, kupovina Željezare od strane EPCG, nije loš posao.

Sa aspekta opterećenja EPCG i aktuelnog momenta to može biti problematično, ali to je suverena odluka borda direktora”, rekao je on