back to top

Najčitanije

Povezani članci

SAD optužuju bivšeg crnogorskog boksera za zaplenu 22 tone kokaina

Goran Gogić (43) uhapšen je u nedelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamij

Američko Ministarstvo pravde optužilo je u ponedeljak bivšeg boksera teške kategorije iz Crne Gore za trgovinu 22 tone kokaina u vrijednosti od preko milijardu dolara, od čega je većina bila dio jedne od najvećih zaplena kokaina u američkoj istoriji.

Goran Gogić (43) uhapšen je u nedelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamiju, nakon što ga je optužila velika porota u Njujorku, prenosi Rojters.

Tužioci su teretili Gogića po tri tačke za kršenje saveznog zakona, a za svaku tačku predviđena je obavezna kazna od najmanje 10 godina zatvora i moguća doživotna kazna.

Optužbe proizilaze iz zaplene 19.930 kilograma (22 tone) kokaina sa tri komercijalna teretna broda 2019. godine, uključujući 17.956 kilograma (19,8 tona) sa MSC Gajan dok je bio usidren na pomorski terminal Paker Avenije u Filadelfiji.

Kako je navedeno u optužnici, članovi bande su transportovali kokain u Evropu iz Kolumbije preko američkih luka, koristeći dizalice i mreže noću za podizanje droge na teretne brodove koji su se približavali gliserima duž ruta brodova.

Složena operacija zahtijevala je poznavanje posade svakog broda, podataka o ruti i lokaciji, kao i da li je bilo mjesta za skladištenje droge u kontejnerima koji su već bili na brodu, rekli su tužioci.

Prema sudskim dokumentima, Gogić je nadgledao logistiku šeme, koordinirajući sa članovima posade, kolumbijskim krijumčarima i evropskim pristaništima kako bi imao koristi za sebe i svoje kartele sa Balkana.

U saopštenju, američki tužilac u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice „velikom pobedom za sprovođenje zakona“.

Najmanje osam članova posade Gajana izjasnilo se krivim za optužbe. Prema evidenciji, Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, pobijedio je u 21 meču i izgubio četiri uz dva remija