back to top

Najčitanije

Povezani članci

Šćekić: Ispravljena nepravda učinjena prema nemedicinskom kadru, od sledećeg mjeseca povećane zarade za 12,50 odsto

“Svi moraju imati osjećaj da pripadaju jednom sistemu i u tom pravcu smo djelovali u prethodnom periodu, zahvaljujući svakako i ministru finansija, gospodinu Damjanoviću i ministarstvu finansija koji su pomogli da se obezbijede sredstva kako bi se ta nepravda ispravila” poručio je ministar Šćekić

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore i Sindikata zaposlenih u zdravstvu potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost kojim, kako se navodi u saopštenju ovog valdinog resora, otklonjene su nepreciznosti iz prethodnog, a kojim nemedicinsko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu nije ostvarilo pravo na povećanje zarada od 12,50 odsto.

Ministarstvo zdravlja u saopštenju dodaje da će novim izmjenama nemedicinski radnici imati uvećane koefiijente za zarade prema stručnoj spremi i složenosti posla koji obavljaju.

Poptisivanju Granskog kolektivnog ugovora pored resornog, prisustvovali su i ministar fininsija Aleksandar Damjanović, kao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, dodaju u saopštenju.

Foto: Vlada Crne Gore

Kako navode Šćekić je rekao da je potpisivanjem novog Ugovora ispravljena velika nepravda u zdravstvenom sistemu gdje su na neki način nemedicinski radnici bili diskriminisani.

“Mi u zdravstvenom sistemu ne smijemo praviti razlike među našim zaposlenima. Svi moraju imati osjećaj da pripadaju jednom sistemu i u tom pravcu smo djelovali u prethodnom periodu, zahvaljujući svakako i ministru finansija, gospodinu Damjanoviću i ministarstvu finansija koji su pomogli da se obezbijede sredstva kako bi se ta nepravda ispravila'”, rekao je Šćekić

Foto: Vlada Crne Gore

Naveo je da će 43.Vlada odgovornom politikom nastaviti da radi na unapređenju standarda zaposlenih, te da će u narednom periodu biti prilike da se i Fond za zdravstveno osiguranje i zaposleni u njemu nađu na agendi povećanja zarada uzimajući u obzir složenost poslova koje ova ustnova obavlja u okviru zdravstvenog sistema.

“Ja kao ministar zdravlja sam jako zadovoljan da danas možemo da imamo ovu satisfakciju da naši zaposleni dobiju isti status, istu pažnju i da poželim u ime svih nas da svi u okviru sistema, i prosvetni radnici, i policija, i svi drugi takođe dobiju ovakvu satisfakciju”, poručio je Šćekić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, kako piše u saopštenu, rekao je da je današnjim činom dat podstrek jednom od vitalnih sistema u državi, sistemu zdravstva, imajući u vidu da je u prethodnom periodu došlo do određenih nepravdi u dijelu zarada.

Foto: Vlada Crne Gore

“Očekivanja su velika, ovo je jedan od ključnih sistema. Znate i sami da su neodgovornom politikom ukinuti doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje kao ustavna kategorija, sada moramo mnogo pažljivije i temeljnije da planiramo politike u Fondu zdravstva, zajedno sa Ministarstvom i negdje je neophodno da se naprave ovakvi stimulansi i da se negdje da vjetar u jedra zaposlenima u toj instituciji. Što se tiče Ministarstva finansija i generalno politike Vlade negdje smo na fonu da sačuvamo životni stadnard zaposlenima u javnom sektoru, imajući u vidu negativne efekte inflacije i nekih ranijih politika. Ovo ovdje danas što radimo jeste jedan inplus u tom pravcu. Narvano, očekujem da, u mjeri mogućega, zajedničkim dogovorom sa predsjednicima i drugih granskih sindikata nastavimo sa ovakvom politikom, čuvamo sistem i stvaramo uslove da imamo ozbiljan javni sektor sa ozbiljnim službenicima”, rekao je Damjanović.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić, kako piše u saopštenju, izrazio je zahvalnost dvojici ministara, što su razumjeli problematiku sa kojom se sindikati suočavaju.

Foto: Vlada Crne Gore

“Razumjeli su da su medicinki radnici i medicinski saradnici neraskidivo vezani u sistemu javnog zdravstva i da jedno bez drugoga ne može. Oni su nas jako dobro razumjeli i prije svega borba i zalaganje našeg sindikata danas je krunisano time da se potpiše ova izmjena granskog kolektivnog ugovora koja će ponovo izjednačiti medicinske radnike, medicinske saradnike i nadam se da se više nikad neće desiti da neko odvaja nemedicinski i medicinski kadar”, rekao je Radonjić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Mihailo Babović rekao je da se sada Granski kolektivni ugovor vraća radnicima.

“Definitivno smo napravili jedan iskorak naprijed. Nema više barijera između medicinskog i nemedicinskog kadra. Postoje dvije grupe koje smo formirali, a zdravstveni saradnici su uključeni sa svim specijalizacijama u sistemu zdravstva medicine, znači fizičari, biohemičari, hemičari itd. Jednostavno napravili smo i zaokružili nešto”, rekao je Babović.

Poručio je da se određeni koeficijenti koji su otišli u Zakonu o zaradama, što se tiče ljekara vrate tamo gdje pripadaju i da na neki način svi zajedno, kao jedan tim.

“A, u ovom trenutku i jesmo jedan tim na čelu sa ministrom zdravlja napravimo i zaokružimo jednu ozbiljnu priču i da napravimo jedan ozbiljan Granski kolektivni ugovor koji se neće mijenjati na nekih 11 mjeseci, već da to bude mnogo duže, jedna strateška priča”, poručio je dr Babović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, kako se navodi, podržao je potpisivanje Granskog kolektivnog Ugovora rekavši da zdravstveni sistem čine i medicinski i nemedicinski kadar, te da predstavlja jedinstvo koje ne može da funkcioniše odvojeno.

”Prosto je bilo pravedno, da ukoliko je povećanje bilo medicinskom kadru da to isprati i nemedicinski kadar. Fond zdravstva je tu kao neko ko će se truditi da obezbijedi sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i nadam se da od 2023. godine nećemo imati problema koje smo imali u prethodnom periodu”, rekao je Kadić