back to top

Najčitanije

Povezani članci

SDT sumnjiči Katnića za ratne zločine u Cavtatu

“Napadao, mučio, tjelesno povrijeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog Milivoja Kantića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz SDT.

Kako su pojasnili, naredbu su donijeli nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrijeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih“, navodi se u saopštenju SDT.