Sjutra počinje Vaskršnji post

Srećan i blagosloven početak posta

Vaskršnji post počinje ove godine 18. marta, a dan uoči njegovog početka su Bijele poklade, posljednji dan kad se jede mrsna hrana.

Domaćice spremaju bogat ručak, a na ovaj dan je običaj da se opraštaju sve uvrede i prekidaju svađe. Tako se ulazi u prvu nedelju posta koja se naziva Čista, Todorova ili Teodorova nedjelja.

Po pravoslavnom kalendaru, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja – potpunog uzdržanja od hrane i pića. Mnogi to ne mogu da ostvare, pa se zato praktikuje ili post na vodi ili suhojedenje. Vjernici se posebnom molitvom obraćaju za pomoć da se uzdržavaju u fizičkom i duhovnom smislu bez licemjerja i isticanja.

U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Tokom ove nedjelje u mnogim krajevima se praktikuju različiti običaji. Do Čistog četvrtka, recimo, u nekim mjestima se – po običaju – uopšte ne jede kašikom, ognjišta se ne pale, jede se ranije spremljena hrana.

Za muškarce ponegdje važi pravilo da do večeri uopšte ne jedu, a djevojke poštuju običaj da ne nose nikakav nakit.

Smatra se da je veoma važno da uveče cijela porodica bude na okupu. Na kraju prve nedjelje Velikog posta proslavlja se pobjeda pravoslavlja i taj se dan naziva Nedjelja pravoslavlja

Povezane vijesti

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni