back to top

Najčitanije

Povezani članci

Spajić: Vlada nije raspravljala o izmjeni Zakona o državljanstvu, niti je počela proceduru izmjena

Vladina Služba za odnose sa javnošću poslala je medijima odgovore Spajića na pitanja poslanika, iako Premijerski sat danas nije održan. Poslanici DPS-a blokirali su govornicu ne dozvoljavajući održavanje Premijerskog sata nakon čega je predsjednik parlamenta Andrija Mandić zaključio sjednicu i najavio održavanje novog Premijerskog sata.

Premijer Milojko Spajić rekao je da nije započeta procedura niti je Vlada raspravljala o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Ivana Vukovića, ništa neće biti urađeno suprotno pravnom sistemu, odnosno bez potrebne većine.

Vladina Služba za odnose sa javnošću poslala je medijima odgovore Spajića na pitanja poslanika, iako Premijerski sat danas nije održan. Poslanici DPS-a blokirali su govornicu ne dozvoljavajući održavanje Premijerskog sata nakon čega je predsjednik parlamenta Andrija Mandić zaključio sjednicu i najavio održavanje novog Premijerskog sata.

Iz DPS-a su poručili da ne dozvoljavaju ponižavanje parlamenta i da premijer Milojko Spajić ne može da dolazi u Skupštinu „kad on hoće“. Prethodno je premijerski sat bio zakazan za subotu, ali je Spajić obavijestio Skupštinu da ne može doći.

Ivan Vuković je Spajića pitao da li je Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pokrenulo izmjene Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva

“Izašli ste sa predogom o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva…Da li se o tome već raspravljalo na Vladi, da li je urađena odgovarajuća stručna analiza prije nego što ste najavili intervencije u tako značajnoj oblasti, i da li imate bilo kakav pisani dokument u formi Nacrta izmjene zakona, zapisnika ili dokumenta koji potvrđuje da se na nivou resora, Vlade ili nekog vladinog tijela na ovu temu raspravljalo?“, pitao je Vuković.

Spajić je u odgovoru naveo da nije „izašao sa predlogom o izmjeni Zakona o državljanstvu“ kako to Vuković sugeriše u pitanju već je na konferenciji za medije koja je bila posvećena potpuno drugoj temi, na novinarski upit u najkraćem iznio svoj stav o ovom pitanju.

“Dakle, vrlo egzaktno – niti sam ‘izašao’ niti sam inicirao izmjene Zakona i ovu temu u javnom i političkom diskursu. Jedino sam, kao građanin i kao premijer iznio svoje mišljenje na koje (valjda) imam i pravo. Stoga sada evo i najprecizniji odgovor na Vaše poslaničko pitanje – nije započeta procedura niti je Vlada raspravljala o ovom pitanju“, rekao je Spajić.

Ocijenio je da se otvorila vrlo bitna tema koja još jednom ima za cilj diskreditaciju 44. Vlade ili njega lično.

On je u odgovorima demantovao nekoliko „glavnih dezinformativnih narativa koji se plasiraju poslednjih dana.

Rekao je da Vlada ne radi na izmjeni Zakona o crnogorskom državljanstvu, a netačno je i da će parlamentarna većina mijenjati Zakon suprotno Ustavu, a onda će Ustavni sud poništiti uslov od 10 godina za biračko pravo, čime će svi noviprimljeni državljani steći pravo glasa za dvije godine.

“Pokret Evropa sad kao dio parlamentarne većine nikada neće podržati nijedno rješenje suprotno Ustavu“.

Kako je kazao pitanje dvojnog državljanstva neće se rješavati bilateralnim Sporazumom sa Srbijom, a netačno je i da Vlada ignoriše Ustav, do izbornog inženjeringa preko izmjena Zakona.

“Jasno sam saopštio koji bi bili uslovi za izmjenu Zakona kako bi se spriječio izborni inženjering. Još jasnije iz mog Kabineta je pojašnjeno da to nije moguće bez svih zaštitnih mehanizama, pa i Ustavnih promjena. Imajući to u vidu još jednom poručujem – ništa neće biti urađeno suprotno pravnom sistemu, odnosno bez potrebne većine“, poručio je.

“Ne stojim iza napada na Novovića i Šukovića, niti na bilo koga”

Odgovarajući na pitanje lidera GP URA Dritana Abazovića da li stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović, Spajić je rekao da ne stoji.

“Ne stojim iza bilo kakvog napada. Ni na gospodu Novovića i Šukovića, niti na bilo koga. Vjerujem da Vama to zvuči nemoguće, ali svako polazi od sebe. Dozvolite mi da podsjetim da mi, iako sam više puta o tome govorio – nije važno ko je na čelu bilo kog sektora dok god taj neko isporučuje rezultate. Logika ovog pristupa leži u činjenici da sistem treba najbolje ljude na pravim mjestima. Jedino tako, možemo ići naprijed“, poručio je.

Rekaao je da “podvale, podmetačine, izdaje” – ostavlja onima kojima je to imanentno.

“Što se mene tiče, bio premijer ili radio bilo šta drugo sa ovim neću praviti kompromise. Ali kada već pominjemo glavnog specijalnog tužioca i načelnika SPO koristim i ovu priliku da ponovim punu podršku Vlade i svoju ličnu njima i njihovim timovima na naporima u izgradnji sigurnijeg i pravednijeg društva za sve naše građane”, kazao je Spajić

(Vijesti)