back to top

Najčitanije

Povezani članci

Tesla prilikom posjete Srbiji: Ako se moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta: da je to djelo jednog Srbina – Živjelo Srpstvo!

“Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu”

Jedini boravak Nikole Tesle u Beogradu bio je od 1. do 3. juna 1892. godine. Došao je na poziv Đorđa Stanojevića u Beograd. Sledećeg dana je primljen u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića i tom prilikom je odlikovan ordenom Svetog Save. Potom je Tesla održao čuveni pozdravni govor u današnjoj zgradi rektorata, studentima i profesorima beogradske Velike škole.

Boraveći u Beogradu Tesla je na predavanjima i u različitim susretima zaneseno govorio o svom radu, a rezultat je bilo pet-šest elektrana, podizanih od 1901. godine, centrala na Đetinji, kod Užica, prvenac naše elektrifikacije, potom ona kod Gamzigrada, koje i dan-danas rade. Evropa se u to doba gasifikovala, a Beograd je zaslugom Tesle zasvijetlio.

“Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu” – početak je Teslinog govora, u velikoj sali Velike škole.

“Ja osjećam mnogo više nego što mogu da kažem. Stoga Vas molim da jačinu mojih osjećanja ne mjerite po slabosti mojih riječi. Istrgnut sam iz poslova da amo dođem i još ne mogu da se oslobodim misli i ideja, koje me evo i ovdje prate. U meni ima nešto, što može biti i obmana, kao što češće biva kod mladih, oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala – to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta: da je to djelo jednog Srbina. Živjelo Srpstvo!

Ovo je izgovorio Nikola Tesla, kada je izašao iz vagona brzog voza na beogradskoj železničkoj stanici, pred više hiljada razdraganih sunarodnika, baš tog 1. juna.