back to top

Najčitanije

Povezani članci

MUP upozorava: Narednih dana temperature preko 40 stepeni, povećana opasnost od požara

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je da će područje Crne Gore biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike te da će usloviti visoke temperature vazduha koje će ponegdje prelaziti i 40 stepeni.

Na osnovu upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) najavljeno je da će u narednom periodu, počev od 09. jula, naše područje biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike u sklopu kog je i priliv tople vazdušne mase koja će uslovljavati veoma toplo vrijeme u narednom periodu“, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Očekuje se, kažu, da će se ovakva situacija nastaviti i tokom većeg dijela naredne sedmice.

“Ovaj toplotni talas usloviće visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mjestima kretati od 37 °C do 40 °C a ponegdje i prelaziti 40 °C”, upozoravaju iz MUP.

Ova meteorološka situcija, prema njihovim riječima, može da dovede do suša i izazivanja požara, stoga podsjećaju da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

– Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti, kazali su iz tog vladinog resora.