back to top

Najčitanije

Povezani članci

Šćekić Spajiću: Da nije bilo pobjede SNP-a 2014.godine u Beranama nad DPS-om i Milom Đukanovićem, ne biste ni vi imali jedinstvenu priliku da budete ministri 2020. godine

“Prilikom predstavljanja budžeta, uvjeravali ste javnost da primjena programa Evropa Sad neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore, jer će praznina u budžetu, nastala ukidanjem doprinosa za zdravstvo biti nadomještena vašim Zakonom o Igrama na sreću, prodajom nelegalno stečene imovine, prihodima od markiranja goriva, kripto valutama itd”

Današnjim saopštenjem pokret Evropa Sad, jeftinim tvrdnjama pokušava da svoju krivicu za stanje u zdravstvu Crne Gore prebace na mene kao ministra zdravlja i, što je još frapatnije, SNP dovedu u neku interesnu ili koalicionu vezu sa DPS-om, te sam kao ministar zdravlja i potpredsjednik SNP-a dužan građanima da odgovorim na ove navode i optužbe” stoji u odgovor ministra zdravlja i potpredsjednika SNP-a Dragoslava Šćekića, bivšem ministru finansija Milojku Spajiću.

Istakao je da su nakon preuzimanja vlasti u Beranama 2014. godine podnijeli 10 krivičnih prijava protiv DPS rukovodioca “Ne zaboravite, da nije bilo pobjede SNP-a u Beranama nad DPS-om i Milom Đukanovićem ne biste ni vi 2020. godine imali jedinstvenu priliku da budete ministri. Naučite da poštujete ljude i povjerenje koje ste od njih nekada dobili, jer ovo ponašanje i izjave dokazuju da vam je želja za vlašću jedini motiv za političko delovanje

Činjenice o radu 43. Vlade Crne Gore govore suprotno, da su tokom učešća SNP-a u 43. Vladi započela hapšenja istaknutih članova DPS-a, da je ta Vlada sa SNP-om zaustavila šverc cigareta koji ste upravo vi sa DPS-om vrlo uspješno sprovodili tokom 42. Vlade Zdravka Krivokapića, da je 43. Vlada pripremila Zakon o nelegalno stečenoj imovini, najavila Popis stanovništva, potpisala Temeljni ugovor sa SPC i stvorila preduslove da se realizuje većina onih stvari koje su bili istinska izborna volja 30.08.2020. godine” navodi se u odgovoru Šćekića.

Bivši ministri, da vas podsjetim da sam vas kao direktor FZO upozoravao u pisanoj formi da će tokom 2022. biti potrebno dodatno izdvajanje za zdravstvo u Crnoj Gori i to dopisom broj 01-2134 od 16.03.2021 godine. Tadašnji ministar Spajić se oglušio o moje dopise.”

Kazao je da je Spajić bio svjesan duga RFZO koji je naslijeđen i uvećan tokom COVID pandemije, “ali ste taj dug Fonda „ekspertski“ riješili tako što se mu ukinuli jedini izvor prihoda i ukinuli doprinose za zdravstvo koji su u budžet Crne Gore donosili gotovo 200 miliona prihoda godišnje. Prilikom predstavljanja budžeta, uvjeravali ste javnost da primjena programa Evropa Sad neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore, jer će praznina u budžetu, nastala ukidanjem doprinosa za zdravstvo biti nadomještena vašim Zakonom o Igrama na sreću, prodajom nelegalno stečene imovine, prihodima od markiranja goriva, kripto valutama itd.

Od tih vaših najavljenih zakona i novih prihoda, 2022. godine imamo 0 zakona i 0 prihoda.

Nama ste ostavili obavezu da obezbijedimo sredstva za sprovođenje vaših odluka, za koje ste bili upozoreni od više međunarodnih finansijskih institucija da su neodržive i da ih treba uvoditi sukcesivno, kroz duži vremenski period. To što u budžetu imamo veću naplatu prihoda, nije vaša zasluga i žalosno je što se time hvalite, jer su oni isključivo posledica rasta cijena energenata usled rata u Ukrajini, rasta cijena na malo uzrokovane inflacijom i zaustavljanjem nelegalne trgovine cigaretama, zbog čega je drastično porasla naplata PDV-a i akciza, samim tim i prihoda za budžet.” istakao je ministar zdravlja.

Ministri iz redova SNP-a su u više navrata kategorički odbili mogućnost smanjenja plata i penzija, koje je Parlament izglasao, stoga optužbe Spajića predstavljaju nastavak niza neistina, kako kaže “na koje smo navikli od vas i vašeg odbačenog lidera Zdravka Krivokapića.

Sve plate, penzije i socijalna davanja će biti isplaćena! Minimalne penzije će biti povećane na 270 eura, a to je ono što vi nijeste čak ni pomenuli, a kamoli sproveli. I sve to parama koje vi, bivši ministri, nijeste obezbijedili.

“Od osnivanja pokreta Evropa Sad, senzacionalnim obećanjima pokušavate da zavedete naivne i lakovjerne da glasaju za vas. Prestanite, jer su to obične bajke za malu djecu.” zaključuje ministar zdravlja i potpredsjednik SNP CG, Dragoslav Šćekić