back to top

Najčitanije

Povezani članci

Šćekić: Svaki pacijent ima pravo na dostojanstveno liječenje i tretman

Do kraja godine svi zdravstveni centri u Crnoj Gori biće pomognuti od države

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović, ozvaničili su danas početak izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, značajan infrastrukturni objekat, vrijedan oko šest miliona eura.

Foto: Vlada CG

Do kraja godine svi zdravstveni centri u Crnoj Gori biće pomognuti od države. Konačno počinjemo da radimo ono što je država decenijama zapostavila, a to je da ulažemo u infrastrukturu koja se tiče zdravstvenog sistema. Pokrećemo novu inicijativu za poboljšanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

Foto: Vlada CG

Premijer Dritan Abazović rekao je da se nakon više decenija počinje izgradnja “ozbiljnih objekata u zdravstvu”.

Do kraja ove godine svi zdravstveni centri od Ulcinja do Pljevalja, od Herceg Novog do Plava i Gusinja svi biti pomognuti od Vlade. Ovo je samo jedan od projekata. Konačno počinjemo da radimo ono što je država decenijama zapostavila, a to je da ulažemo u infrastrukturu koja se tiče zdravstvenog sistema, poručio je premijer i zahvalio se svim zdravstevnim radnicima koji, kako je kazao, u dosta skromnim uslovima ostvaruju izuzetne rezultate i čine nas ponosnim.

Foto: Vlada CG

Poručio je da pokreću “veliku inicijativu koja neće zaobići nijedan grad u Crnoj Gori”, ali i naglasio da je Klinički centar Crne Gore srce ukupnog sistema zdravstva Crne Gore i da će imati prioritet u svakom slučaju.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da je višedecenijska starost postojećih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori rezultat isto toliko stare nebrige i nemara o ulaganju u sistemsku i sistematičnu brigu o zdravlju naše populacije.

Foto: Vlada CG

„Sadašnja Klinika za psihijatriju, smještena u montažnim objektima u parku pored Dvorca Petrovića na Kruševcu, uz požrtvovan rad ljekara i medicinskog osoblja, nadljudskim naporima uspijevala je da ovu važnu oblast zdravlja održi i pomogne onima kojima je pomoć bila neophodna. Ne kažem slučajno nadljudskim, jer svako ko je imao potrebu da dobije zdravstvenu zaštitu iz oblasti mentalnog zdravlja svjedočio je uslovima koji odavno prevazilaze uslove ljudskog i profesionalnog dostojanstva”, kazao je ministar Šćekić.

Foto: Vlada CG

On je naglasio da svaki pacijent ima pravo na dostojanstveno liječenje i tretman, a svaki zaposleni uslove za rad u skladu sa vremenom u kojem živimo i da to više nije pitanje bilo kakvih zakonskih normi i protokola već neodložna obaveza sa kojom se moramo uhvatiti u koštac sad i odmah.

Pored savremenih uslova za liječenje odraslih, prvi put u Crnoj Gori, a u okviru nove Klinike imaćemo i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju gdje ćemo imati mogućnost hospitalizacije maloljetnih lica. Do sada smo za ovakva stanja naših mladih pacijenata pružali samo ambulantne usluge, dok smo za bolničko liječenje pacijente slali u inostranstvo, najčešće su to bile ustanove iz regiona, najavio je Šćekić.

Da Vlada Crne Gore, uz resorno ministarstvo, ali i nesebičnu pomoć resora finansija drži zdravlje u vrhu ljestvice svojih prioriteta, prema njegovim riječima, pokazuje i primjer današnjeg početka gradnje Klinike koja je obećavana odavno, a tek sada, istinskim naporima svih koji su učestvovali u ovom procesu, gleda u izvjesne obrise buduće ustanove.

Foto: Vlada CG

„Vrijednost radova za igradnju i opremanje Klinike iznosi oko 6 miliona eura, koji su obezbjeđeni iz kapitalnog budžeta, a dozvolite da ovom prilikom posebnu zahvalnost uputim porodici Kosović, gospođi Rukako Kosović, supruzi pokojnog akademika dr Dušana Kosovića, neuropsihijatra i psihoanalitičara, na vrijednoj donaciji koju su opredijelili za izgradnju i potrebe Klinike za mentalno zdravlje Doktor Kosović, rođeni Nikšićanin, a stručnjak svjetskog glasa, davne 1960. godine osnovao je prvo odjeljenje neuropsihijatrije sa 25 postelja“, podsjetio je ministar zdravlja upućujući, u ime Vlade i u svoje lično ime,  veliku zahvalnost na ovom gestu.

„Investiciono razvojni ciklus u zdravstvenom sistemu neće se zaustaviti gradnjom klinike za koju danas postavljamo kamen temeljec. Već na jesen, vjerujem da ćemo se okupiti povodom početka gradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, koja će biti izgrađena uz  veliku finansijsku  podršku delegacije Evropske unije u Podgorici. Uz pomoć EU partnera u planu je i realizacija projekta Operativnog centra za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje, kao i adaptacija i opremanje mikrobioloških laboratorija u 9 zdravstvenih ustanova širom Crne Gore. Nakon usvajanja Zakona o budžetu za 2022. godinu, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Upravom javnih radova i Ministarstvom finansija pokrenulo i ostale aktivnosti na realizaciji projekata u zdravstvu:
– Raspisan je tender za rekonstrukciju Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu, kao i tenderi za projekat sanacije objekta i unapređenje fukcionisanja ambulante „dr Niko Miljanić“ u Velimlju i dogradnje Doma zdravlja u Ulcinju.
– Pripremljeni su projektni zadaci za Ugrentni centar u okviru Kliničkog centra Crne Gore i Opštu bolnice u Pljevljima.
– U pripremi je projektni zadatak za potrebe konkursa za izgradnju doma zdravlja u Siti Kvartu u Podgorici. Konkurs za idejno rješenje za ovu zdravstvenu ustanovu očekuje se do kraja godine.
– Posebnu pažnju posvetili smo regionalnom razvoju i univerzalnosti pristupa zdravstvene zaštite. U prilog tome govori i podatak da su u toku pripreme za tendere zbirne vrijednosti oko 10 miliona eura za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Nikšiću, kao i domovima zdravlja u Budvi, Cetinju i Plavu“, najavio je ministar Šćekić.

Direktorica KCCG dr Radulović navela je da će ukupna bruto građevinska površina Klinike iznositi preko tri i po hiljade metara kvadratnih.

“Slikovito rečeno – u sadašnjem prostoru koji je bio neuslovan i kada sam ja bila ljekar na početku karijere, a kamoli danas, ima samo sedam bolesničkih soba u kojima je smješteno 40 postelja. Nova zgrada imaće 20 soba sa 57 bolesničkih postelja i sve neophodne sadržaje za savremeno liječenje pacijenata sa mentalnim problemima. Ovo će biti prvi bolnički objekat za liječenje crnogorskih osiguranika sa mentalnim problemima izgrađen po najsavremenijim medicinskim standardima”, istakla je dr Radulović.

Ona je kazala da će Klinika nositi ime akademika Dušana Kosovića, pionira i jednog od utjemeljivača psihijatrijsko-neurološke službe u Crnoj Gori i uputila riječi zahvalnosti njegovoj supruzi gospođi Rukako Kosović, koja je donirala 200 hiljada dolara Kliničkom centru Crne Gore.

Ovo je prilika da najavim i da ovdje nećemo stati. Klinički centar, konačno, postaje veliko gradilište. Do kraja godine očekujem i početak gradnje objekta u kom će biti smještene klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju sa PET CT, najavila je dr Radulović

Ministarstvo zdravlja Crne Gore