back to top

Najčitanije

Povezani članci

Uhapšen Rade Milošević

Akcija hapšenja izvedena je u Podgorici i Nikšiću, a vjeruje se da su Milošević i drugi osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević uhapšen je večeras u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao dio cigareta, koje je država ljetos zaplijenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Milošević i još nekoliko osoba uhapšeni su zbog krivičnog djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta.

Među osumnjičenima, ima još osoba iz državnog sistema, koje su uhapšene u tajnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su bili u organizovanom lancu krađe i krijumčarenja cigareta, koje su navodno spaljivane u pećima “Javorka” i “Željezare” u Nikšiću.

“Vijestima” je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a vjeruje se da Milošević i drugi osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar.

SDT vjeruje da u pećima nije spaljen broj paketa, kako se to vjerovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“. U toj tajnoj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred četvoročlanom komisijom UPC uništen je dio ali nikada nije javno objelodanjeno koliko paketa.

Ta operacija, koju je odobrio Milošecić, bila je signal da se moguće nešto sumnjivo događa, te da su akcije uništavanja – paravan za šverc i bogaćenje.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organizovala je paljenje 17. avgusta, kada je UPC saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Posljednje spaljivanje organizovano je u četvrtak u Željezari, kada je Milošević saopštio da će se uništiti roba vrijedan 3 miliona na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Tom uništavanju prisustvovali su i premijer Dritan Abazović i ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Državna akcija spaljivanja cigareta je planska aktivnost koju prati niz radnji obavezujućih za Upravu prihoda i carina kao članicu svjetske carinske konvencije. Vlada Dritana Abazovića obavezala se pred Evropskom komisijom da će planski uništavati cigarete, kao važan korak u cilju eliminisanja šverca cigareta.

Prema dostupnim podacima, nakon više akcija zapljene cigareta u Slobodnoj carinskoj zoni, znatno se smanjio ,,dotok“ ilegalnih cigareta na ulicama crnogorskih gradova.

Premijer je nekoliko puta izjavljivao da je time šverc cigareta “klinički mrtav”.

Podaci OLAF-a, evropske službe za suzbijenje međunarodnih finansijskih i švercerskih prevara, pokazuju da značajan kontigent ilegalnih cigareta se, kanalima preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine distribuira ka EU

(Vijesti)