back to top

Najčitanije

Povezani članci

Novo poglavlje u razvoju sporta u Crnoj Gori: Potpisan Sporazum izmedju Ministarstva sporta i mladih i Crnogorskog olimpiiskog komiteta

Danas je napravljen značajan korak u razvoju sportskih inicijativa u Crnoj Gori potpisivanjem sporazuma o saradnji između Ministarstva sporta i mladih i Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Sporazum, koji su potpisali gospodin Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar sporta i mladih, i gospodin Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, ima za cilj unaprjeđenje zajedničkih napora u promovisanju sporta, fizičke aktivnosti i angažovanja mladih.

Sporazum posebno predviđa saradnju na međunarodnim projektima, pogotovu onim finansiranim od strane Evropske unije, sa fokusom na izgradnju kapaciteta u sportskim organizacijama i promovisanje inkluzivnog učešća u sportu na svim nivoima. Ministarstvo i COK su se obavezali na razvijanje zajedničkih projekata koji će ne samo poboljšati oblast sporta izgradnjom kapaciteta, već i promovisati učešće u sportu i razvoj talenata širom zemlje.

Ministarstvo i COK će zajedno predstavljati Crnu Goru na međunarodnim sportskim forumima, konferencijama i događajima, čime će se promovisati sportska diplomatija i unaprijediti međunarodni sportski ugled Crne Gore.

Saradnja se predviđa i u istraživačkim aktivnostima u vezi sa razvojem sporta i mladih radi unaprjeđenja politika zasnovanih na dokazima i sprovođenja programa.

Osim toga, sporazum uključuje odredbe za organizovanje programa obuke, radionica i seminara usmjerenih na unaprjeđenje sposobnosti sportskih organizacija i trenera. Ova inicijativa predstavlja zajednički napor da se sport iskoristi kao sredstvo za osnaživanje mladih Crne Gore i unaprjeđenje olimpijskih vrijednosti, poput solidarnosti i zajedništva u okviru sporta.

Saradnja je svjedočanstvo zajedničke vizije obje strane za snaženje sportske kulture u Crnoj Gori koja se usklađuje sa olimpijskim vrijednostima izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja.

Ministarstvo sporta i mladih i Crnogorski olimpijski komitet imaju odličnu saradnju, a ovaj sporazum će donijeti značajne benefite sportskoj zajednici, pružajući mogućnosti sportistkinjama i sportistima da napreduju i da se Crna Gora istakne na međunarodnoj sportskoj sceni.