back to top

Najčitanije

Povezani članci

Preminula i druga osoba na svijetu kojoj je presađen svinjski bubreg

Liza Pizano, prva osoba koja je dobila mehaničku srčanu pumpu, kao i genetski modifikovan svinjski bubreg, umrla je u nedjelju, prema njujorškoj Langone Health klinici, gdje je imala operaciju.

Pizano je dobila transplantaciju 12. aprila, ali je organ otkazao zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. maja, piše CNN.

Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ genetski modifikovane svinje, ali jeste bila prva koja je ovakav organ dobila, a da ima i mehaničku srčanu pumpu.

Prije nekoliko mjeseci, odmah nakon operacije, rekla je da čak i ako transplantacija organa ne uspije za nju, možda hoće za sledeću osobu.

  • Bar će neko imati koristi od toga, rekla je ona.

Dr Roberet Montgomeri je rekao da „Lizin doprinos medicini, hirurgiji i ksenotransplantaciji značajan“.

  • Liza nam je pomogla da se približimo budućnosti u kojoj neko ne mora da umre da bi druga osoba živjela, kazali su ljekari.

Ljekari u SAD sprovode ksenotransplantaciju u retkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lekove.

Svinjski bubreg koji je dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlijezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi se dodatno pomogla tijelu žene da prihvati organ.

Međutim, bubreg je uklonjen u maju nakon što je utvrđeno da „više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije“, rekao je tada Montgomeri.

Pizanova „hrabrost dala je nadu hiljadama ljudi koji žive sa završnom stadijumom zatajenja bubrega ili srca i koji bi uskoro mogli imati koristi od alternativnog snabdijevanja organima“, rekao je on u današnjoj izjavi.