back to top

Najčitanije

Povezani članci

U ponedjeljak počinje mađarsko predsjedavanje EU, proširenje jedan od prioriteta

Rotirajuće predsjedavanje EU Mađarska preuzima od Belgije a na kraju godine predaće ga Poljskoj

Šestomjesečno predsjedavanje Savjetu EU Mađarske počinje sjutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosljedna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsjedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsjedavanja.

Proširenje je mađarsko predsjedavanje ocijenilo kao jednu od najuspješnijih politika EU dodajući da je ključno da ta politika ostane zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna.

“EU je dugo bila angažovana na obezbjeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan jer zajednica ne može da bude kompletna bez pristupanja tog regiona”, navodi se i naglašava da će integracija regiona koristiti EU ekonomski, bezbjednosno i geopolitički.

Mađarsko predsjedavanje EU najavilo je i da će u cilju daljeg širenja saradnje pozvati partnere na konsultacije u okviru samita EU-Zapadni Balkan i Evropske političke zajednice.

Svoje drugo predsjedavanje EU Mađarska inače preuzima u vreme izuzetnih okolnosti i izazova, navodi se na sajtu predsjedavanja i ukazuje na rat u susjedstvu Unije, zaostajanje EU za globalnim konkurentima, lomnu bezbejdnosnu situaciju, ilegalne migracije.

Među izazovima su, navodi se dalje, i nestabilnost međunarodnih lanaca snabdijevanja, prirodne katastrofe, efekti klimatskih promjena, kao i uticaj demografskih trendova.

Pored toga, 2024. je godina tranzicije u institucijama EU i mađarsko predsjedavanje će morati da obezbijedi kontinuitet rada Savjeta u saradnji sa novim Evropskim Parlamentom i novom Evropskom komisijom, kao i da počne sprovođenje Strateške agende EU za period 2024-2029.

“Mađarska će raditi kao pošteni posrednik, u duhu iskrene saradnje između država članica i institucija, za mir, bezbjednost i prosperitet istinski snažne Evrope”, navodi se na sajtu mađarskog predsjedavanja EU.

Slogan mađarskog predsjedavanje Savjetu EU je “Učinimo Evropu ponovo velikom” a logo je Rubikova kocka.

Rotirajuće predsjedavanje EU Mađarska preuzima od Belgije a na kraju godine predaće ga Poljskoj