back to top

Najčitanije

Povezani članci

Zbog čega su grčke kuće plavo-bijele boje?

Svjetski poznate destinacije kao što su Mikonos i Santorini lako se prepoznaju na fotografijama, dijelom zahvaljujući njihovoj karakterističnoj arhitekturi koju odlikuju plavo-bijele boje.

Influenseri vole da se fotografišu ispred bijelih kuća sa plavim akcentima i vratima na ovim ostrvima. Ali zašto su kuće na grčkim ostrvima plave i bijele?

Mnogi ljudi prepoznaju plavu i bijelu kao ikonične boje Grčke. To su boje zastave. Takođe su boje svijetlog mora i neba koje su sinonim za prelijepi Mediteran.

Međutim, na Kikladeskim ostrvima, karakteristične plave i bijele boje kuća nisu zasnovane na simbolici boja unutar Grčke. Zapravo, postoji nekoliko razloga iza ove ikonične karakteristike grčke ostrvske arhitekture.

Ovo su uglavnom bili praktični razlozi.

Mnoge kuće na ostrvima kao što su Mikonos, Santorini, Paros i Naksos prvobitno su bile izgrađene od kamena. Ovo je bila praktična odluka jer drvo nije bilo lako pronaći na stjenovitim Egejskim ostrvima.

Međutim, stjenoviti teren je tamnije boje. Ovo je predstavljalo problem tokom sunčanih grčkih ljeta. Sunčeva svjetlost koja udara o kuće bila bi apsorbovana od strane tamnog kamena, čineći unutrašnjost nepodnošljivo vrelom.

Stoga su stanovnici počeli da farbaju kamenje u bijelo kako bi rashladili unutrašnje prostore. Proces je bio uspješan, rezultirajući hladnijim i udobnijim kućama na ostrvima.

Godine 1938, nacionalnim nalogom je naređeno farbanje ostrvskih kuća u plavo i bijelo. U to vrijeme, Grčka je patila od epidemije kolere tokom diktature Ioanisa Metaksasa. U pokušaju da suzbije bolest, on je naredio građanima da okreče svoje kuće.

Ovo danas može zvučati čudno, ali kreč korišćen za farbanje kuća sadržao je krečnjak. Krečnjak je moćan dezinfekciono sredstvo, a u to vrijeme nije bilo mnogo drugih uobičajeno korišćenih sredstava za dezinfekciju.

Građani Grčke su tako okrečili svoje kuće kako bi ih dezinfikovali i smanjili širenje kolere.

Iako je plava najčešća boja za vrata i prozore na Kikladskim ostrvima, nije jedina. Zapravo, ako prošetate mnogim ostrvima, primijetićete akcente crvene, zelene i braon boje, pored plave.

Međutim, živa plava boja i dalje dominira Kikladeskim pejzažem. Zašto je to tako?

Sve se svodi na cijenu. Ribari i drugi pomorci farbali su svoje prozore i vrata sa onim što bi ostalo nakon farbanja njihovih čamaca. Zbog svojih komponenti, plava je obično bila najjeftinija dostupna boja.

Plava boja korišćena za grčke ostrvske kuće napravljena je od mješavine krečnjaka i sredstva za čišćenje nazvanog “loulaki”, što je bila vrsta plavog talka koji su većina ostrvljana imali kod kuće. Stoga je plava boja bila veoma laka za pravljenje.

Ljepota boja grčkih ostrvskih kuća postala je obavezna tokom vojne diktature koja je preuzela vlast u Grčkoj 1967. godine. Režim je vjerovao da će ove boje inspirisati patriotizam i odražavati grčki nacionalizam.

Na kraju, 1974. godine donijet je zakon kojim se nalaže farbanje grčkih ostrvskih kuća u plavo i bijelo.

Iako su ovi propisi sada ublaženi, plave i bijele boje grčkih ostrva postale su veliki mamac za turiste. Stoga mnogi ostrvljani i dalje farbaju svoje kuće u ove boje. U suštini, to je zbog praktičnih razloga zbog kojih su počeli da koriste ove boje i zato što su dobre za turizam.

Šetajući danas po Kikladeskim ostrvima, posjetioci lako mogu pronaći kuće sa originalnim zemljanim kamenjem ili blago drugačijim bojama.

Međutim, plava i bijela i dalje dominiraju grčkim ostrvskim dizajnom, a ostrvske kuće su poznate po ovoj popularnoj kolor šemi širom svijeta, piše Greek Reporter.