back to top

Najčitanije

Povezani članci

Britanski laburisti odnijeli najubedljiviju izbornu pobjedu u poslednje 192 godine

Kao što se i predviđalo, britanski laburisti odnijeli su najubjedljiviju izbornu pobjedu u poslednje 192 godine. Prve projekcije daju im parlamentarnu većinu od 85 poslanika.

Dobitnici su i tvrdo desni reformisti Najdžela Faraža, koji prvi put ulaze u parlament, ali i proevropske liberal-demokrate, prenosi RTS. Rezultati glasanja biće poznati do kraja dana.

Laburisti se useljavaju, a konzervativci, posle četrnaest godina, napuštaju ulicu Dauning i Vajthol. Prve projekcije laburistima daju čak 410 mandata. 

Konzervativci ostaju na čelu opozicije sa 131 poslanikom. Liberal-demokrate imaju 61 poslanika – petostruko više nego ranije.

Faražovi reformisti prvi put ulaze u parlament sa 13 poslanika. Škotski nacionalisti su desetkovani, a broj nezavisnih poslanika dostigao je rekordnih devetnaest.

Reakcije građana

Tačno u deset uveče, širom zemlje se slavilo. Jedan od slavljenika je i građanin Londona Pranaj Manoča, koji smatra da su projekcije “izvanredne”.

– Posle četrnaest godina, konačno smo se izvukli iz torijevskog haosa uz veliki prasak, kaže on.

Za neke, kao što je Londonka Krizanti Greč, poraz konzervativaca nije dovoljno ubjedljiv.

– Gorko sam razočarana što su torijevci dobili toliko mandata. Željela sam da liberal-demokrate budu vođe opozicije, navodi se ona.

Njena sugrađanka Lusi Hamson ističe da je šokirana količinom mandata reformista.

– To je zaista opasno, ocjenjuje ona.

Oprez analitičara

Glavna bitka za mandate se vodi u Škotskoj.

Savjetnik komiteta za EU doma Lordova profesor londonskog Kings koledža Anand Menon upozorava da je sve neizvjesno, jer su “laburisti i škotski nacionalisti rame uz rame u velikom broju izbornih jedinica”.

– Odlučiće šaka glasova, ističe on i dodaje da su novoosnovani reformisti prošli bolje nego što se očekivalo.

Analitičari ističu da nisu laburisti ti, koji su dobili, već su konzervativci ti, koji su izgubili povjerenje birača.

Analitičarka instituta “UK u Evropi, koja se mijenja“ Sofi Stouvers naglašava da “narod nije oduševljen laburistima i Kirom Starmerom, ali traži održivu alternativu”.

– Kir Starmer je doživljen kao pošten, sposoban i osoba od povjerenja, tvrdi ona.

Klip pod točkove predizbornih planova Kira Stermera stavila je činjenica da je Evropa skrenula u tvrdo desno u istom trenutku kada je Britanija skrenula ulijevo.

Zato analitičari predviđaju da će medeni mjesec između birača i laburista biti kratak.